466 páciense meggyilkolásával gyanúsítanak egy angol orvost <br/>

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a 466 páciense megölésével vádolt angol orvos, dr. Harold Shipman ügyében a nyomozás Manchesterben. A most kezdődő eljárás azonban csak az áldozatok hozzátartozóinak jelenthet elégtételt. Az orvos ugyanis egy korábbi, az ügy előzményének tekinthető ítélet miatt élve már nem hagyhatja el börtönét. 15 korábbi betege megöléséért már tizenötszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték jogerősen.
Vágólapra másolva!

Dame Janet Smith,az újabb Shipman-ügy vizsgálóbírója kijelentette: összesen 466 gyanús haláleset ügyében indítanak vizsgálatot. Vélhetően nem sikerül majd bizonyítékok hiányában minden eset miatt elítélni az orvost. A gyilkosságsorozat a hetvenes évek végén kezdődött: dr. Harold Shipman háziorvosként halálos heroininjekciókat adott be betegeinek.

Eddig 15 esetet sikerült rábizonyítani. Emiatt korábban tizenötszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Shipmant. A hatóságok ezen kívül 466 halálesetet gyanítanak, amelyekért szintén Shipman tehető felelőssé. Ez a szám azonban még a jövőben tovább növekedhet. 152 család ugyanis összefüggésbe hozta korábban gyanús körülmények között elhunyt rokonaik halálát dr. Shipman ténykedésével. Szeretteik ugyanis a gyilkos orvos páciensei voltak. Ezekben az ügyekben azonban annyira kevés a bizonyíték, hogy nagyon nehéz lesz bizonyítani Shipman bűnösségét.

Amellett, hogy pontosan hány betegét ölte meg Shipman, az ügy másik fontos kérdése, hogyan követhette el 24 éven keresztül büntetlenül a gyilkosságokat a háziorvos - írta a BBC.

A vádirat várhatóan év végére készül el.
Az eljárást azonban nehezítheti, hogy bár Shipman semmiképpen sem hagyhatja el élve a Falkland börtönt - mint korábban kijelentette -, nem hajlandó együttműködni a hatóságokkal. Bár elméletileg kényszeríthetnék arra, hogy megjelenjen a vizsgálóbíró előtt, Dame Janet már eldöntötte: nem idézi be a férfit. Helyette feleségét, Primrose Shipmant kívánja meghallgatni.

Shipman felesége részt vett a korábbi tárgyalásokon, de soha nem beszélt a nyilvánosság előtt, vallomást sem tett eddig. A vizsgálóbíró szerint ő lehet a koronatanú: a gyilkosságok valószínűsíthető kezdete óta élt együtt férjével, így olyan bizonyítékokkal is szolgálhat, amelyeket másképp nem tudnának beszerezni. Kérdés, hogy hajlandó lesz-e férje ellen vallani az asszony.

Ajánló:

angolul