Orbán Viktor szerint megoldatlan maradt a vízum-probléma <br/>

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor Egyesült Államokban tett látogatásán, felvetődött a két ország kapcsolatait nehezítő egyoldalú vízumkényszer problémája. A tárgyalásokon után a magyar miniszterelnök úgy véli, eza kérdés továbbra is megoldatlan maradt. Az amerikai hatóságok szerint az Egyesült Államokba utazó magyarok, az engedélyezett időn túl is kint maradnak.
Vágólapra másolva!

A vízumügy továbbra is nyitott, megoldatlan kérdésnek számít a magyar-amerikai kapcsolatokban - erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt szokásos, szerdai rádióinterjújában, amelyet ezúttal Washingtonban adott a Magyar Rádió tudósítójának, amerikai látogatása befejeztével.

A kormányfő ezzel arra utalt, míg az amerikai állampolgárok szabadon utazhatnak Magyarországra, addig a magyaroknak ehhez vízumra van szükségük.

Orbán Viktor elmondta, hogy a tárgyalásokon a vízumügyet, mint nehézséget vetették fel a két ország közötti kapcsolatokban.

A miniszterelnök közölte: amerikai vélemény szerint a magyarok rendszeresen tovább maradnak az Egyesült Államokban, mint amennyit féléves vízumengedélyük lehetővé tesz, illetve az ellenőrzések során nem találják meg őket azokon a címeken, amelyeket a beutazás előtt megadtak.

Orbán Viktor hozzátette: Amerikában ezért arra következtetnek, hogy a magyarok ott maradnak, míg a magyar adminisztrációnak nincs ilyen információja.

- Ezért magyar részről kértük az adatok összevetését - mondta Orbán Viktor, hozzáfűzve, hogy ezt követően lehet majd ismét tárgyalni a kérdésről.

(MTI)

Korábban:

(2001.05.02.)