Vágólapra másolva!
Az ügyészség rendkívüli óvatossággal készítette elő a döntést Torgyán Attila ügyében. A Magyar Hírlap értesülése szerint az ügyvéd panaszára adandó választ - annak tegnapra tervezett aláírása előtt - kontrollálta a főügyész, és tájékozódott róla a Legfőbb Ügyészség illetékese is.
Vágólapra másolva!

A törvény előtti egyenlőség elvét talán nem sérti, de mindenképpen figyelemre méltó, hogy Torgyán Attila ügyében rendkívüli óvatossággal jár el a Fővárosi Főügyészség. A nyomozásfelügyeleti főosztálynak legkésőbb hétfőig kell állást foglalnia arról: jogosan nyilvánította-e gyanúsítottá a rendőrség Torgyán József fiát.

Mint a Népszava korábbi cikkéből tudható, a gyanúra az adott okot, hogy – egy hangkazetta tanúsága szerint - bizonyos vállalkozói körök 3 millió forint vesztegetési pénzt kívántak átadni Torgyán Attilának. A történteket innentől homály fedi: eddig semmiféle konkrétum nem hangzott el arról, hogy az összeg eljutott volna a fiatal ügyvédhez. Bánáti János védő úgy nyilatkozott: terjedelmes beadványában komoly büntetőjogi ellenérveket sorakoztatott fel, hiszen a nyomozóhatóságnak nincsenek bizonyítékai az ügyben. Úgy véli, ha elutasítanák is a panaszt, az eljárás megszüntetése később elkerülhetetlen lesz. Szakmai körökben ugyanakkor tartja magát az a vélekedés, hogy a védőnek a gyanúsítottá nyilvánítás elleni érvei nem találnak meghallgatásra. Ezt abból vonják le, hogy a rendőri nyomozás szoros ügyészi felügyelet mellett zajlott, az ORFK tehát valószínűleg hallgatólagos ügyészi egyetértéssel határozta el a büntetőeljárás megindítását. A panaszra adandó válasz a lap értesülése szerint a nyomozás-felügyeleti főosztályon tegnap elkészült, azt a főügyész is kontrollálta, a tájékoztatást azonban a Legfőbb Ügyészség (LÜ) adja meg.

A MH értesülése szerint ezzel egy időben küldi meg a választ Keller László MSZP-s képviselőnek a LÜ. A Szabolcs megyei, valamint a Fővárosi Főügyészség vizsgálata alapján arról tájékoztatják majd a politikust: helytálló volt-e a bejelentése, melyben a Fradi, valamint a vajai Teréz Anya Alapítvány támogatását kifogásolta. A képviselő elmondta: szerinte fel kell tárni, kapcsolódhat-e Torgyán Attila ügyéhez az Agrárinnovációs Kht. nagy volumenű pénzkifizetése különféle vállalkozások részére, mely Keller szerint feltehetően színlelt szerződések alapján történt meg.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2001. március 18.)