Vágólapra másolva!
A Magyar Hirlap szerint a Kormányzati Ellenőrzési Iroda (KEHI) vezetője, Sepsey Tamás szolgálati titokká nyilvánította az állami vezetők külföldi útjairól készítet jelentést. A KEHI a vizsgálatot Orbán Viktor miniszterelnök kérésére végezte el.
Vágólapra másolva!

Szolgálati titokká nyilvánította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) elnöke az állami vezetők külföldi útjáról készített jelentést - értesült a Magyar Hírlap. A vizsgálatot a kormányfő kérésére végezte el a hivatal. A lap az adatvédelmi biztos állásfoglalását kérte arról, hogy titokban tartható-e a közpénzeken tett látogatások hatékonyságát vizsgáló jelentés.

Nem publikus az állami vezetők külföldi útjainak költségeit és hatékonyságát vizsgáló jelentés, a KEHI-ben készült dokumentumot ugyanis a hivatal elnöke, Sepsey Tamás szolgálati titoknak minősítette. A vizsgálatot a kormányfő kérésére végezte el a hivatal, annak eredményét tavaly októberben meg is küldte Orbán Viktornak. Hiába fordult azonban lapunk a kancelláriához, a jelentést nem ismerhettük meg. Az indoklás szerint a KEHI azt szolgálati titokká nyilvánította. A jelentésről ennek ellenére korábban kiszivárgott, hogy a hivatal kifogást emelt az agrártárcánál, mert a minisztérium nem írt ki közbeszerzési pályázatot a külföldi utak intézésére. A tárca repülőjegyeit az OTP Travel szerzi be, amelynek jogi képviselője Torgyán Attila, a miniszter fia.

A minősítés elrendelésének okairól a KEHI-ben csak Sepsey Tamás elnök nyilatkozhat, ő azonban a héten nincs hivatalában. Egyik munkatársa lapunknak a témával indokolta a titokká nyilvánítást, és bár Sepsey jogosult a feloldásra, csak azt tartotta elképzelhetőnek, hogy néhány résznél törlik a minősítést.

Az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény szerint szolgálati titok az az adat, "amelynek az érvényességi idő lejárta előtti nyilvánosságra hozatala, jogosulatlan megszerzése és felhasználása, illetéktelen személy részére hozzáférhetővé tétele sérti az állami vagy közfeladatot ellátó szerv működésének rendjét, akadályozza a feladat- és hatáskörének illetéktelen befolyástól mentes gyakorlását". Halmai Gábor alkotmányjogász szerint az állami vezetők külföldi útjainak valóban lehetnek nem publikus részei, az azonban kizárt, hogy a téma teljes egészében titkos legyen. Véleménye szerint a főszabály ebben az esetben az adatvédelmi törvény, amely alapján ezek közérdekű adatok.

A Magyar Hirlap az adatvédelmi biztos állásfoglalását kérte arról, hogy szolgálati titoknak minősíthető-e a jelentés.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: