Fénykép nélkül kell felismernie a rendőröknek a körözött Varga Tamást<br/>

Vágólapra másolva!
Varga Tamás üzletember ellen a Pest Megyei Bíróság elfogatóparancsot adott ki, mert a Fidesz egykori gazdasági tanácsadója még egyszer sem jelent meg az ellene folyó büntetőeljárás bírósági tárgyalásán. Varga Tamást luxusautók csempészésével vádolja az ügyészség. Az országos körözést kiadó rendőrség számítógépes információs rendszere azonban fényképes körözésre nem alkalmas, így nem lesz könnyű felismerniük a rendőröknek a keresett üzletembert. Varga résztulajdonosa volt annak a Quality Invest Rt-nek, melynek szintén tulajdonosa volt Simicska Lajos és Kövér Szilárd, és később Schlecht Csaba.
Vágólapra másolva!

2000. december 19-én elfogatóparancsot adott ki a Budakörnyéki Bíróság Varga Tamás vállalkozó ellen - mondta Szelényiné dr. Roszik Erzsébet, a Pest Megyei Bíróság elnöke. Varga ellen1997 végén indult büntetőeljárás. Az üzletembert - aki 1992 végéig a Fidesz gazdasági tanácsadója volt - luxusautók csempészetével vádolja a Budaörsi Városi Ügyészség.

A vádirat szerint Varga 1993-ban a Lux Trading később Autó Classic Kft. néven működő vállakozás ügyvezető igazgatójaként hazatelepülő külföldi állampolgárok vámmentességét vásárolta meg, és az ő nevükön több, nagyértékű gépkocsit hozott be az országba. Ezeket később értékesítette. Az ügyészség szerint a csempészés értéke 71 millió forint volt.

Varga Tamás és az általa vezetett Autó Classic Kft. résztulajdonosa volt a Quality Invest Rt-nek. Rajtuk kívül még tulajdonos volt Schlecht Csaba, Simicska Lajos és Kövér Szilárd. A Quality Invest Rt-nek igazgatótanácsi tagja volt Varga Tamás mellett Simicska Lajos volt APEH-elnök, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadója és Kövér Szilárd, Kövér László Fidesz pártelnök testvére.

A Quality Invest Rt. neve, tevékenysége és a Fidesz Magyar Polgári Párttal való kapcsolata az Élet és Irodalom (ÉS) hetilap, "A fiúk a bányában" című írásában vált ismertté.

A Fidesz egykori gazdasági tanácsadójának számító Varga Tamás, betegségére hivatkozva eddig egyetlen bírósági tárgyaláson sem jelent meg. Sőt a betegségét igazoló hivatalos vizsgálatokra sem ment el. Az ügyészség, tartva Varga szökésétől és elrejtőzésétől, indítványozta a vállalkozó letartóztatását. Ezt a bíróság egyelőre még nem hagyta jóvá, de kezdeményezte Varga előállítását, és elfogatóparancsot adott ki ellene.

Az [*****] kérdésére Szőgyényi Zoltán alezredes, az ORFK körözési osztályának vezetője elmondta, hogy amikor megérkezik a bíróság elfogatóparancsa, akkor az ORFK körözési alosztálya egy számítógépes körözési információs rendszerbe teszi a keresett személyi adatait, és kiadja az országos körözést. Mivel a rendszer fényképes körözésre nem alkalmas, így a rendőrök csak személyi adatai alapján kereshetik Varga Tamást.

Az [*****] kérdésére a rendőrtiszt elmondta: még nem érkezett meg a bíróságról az elfogatóparancs. Magyarországon jelenleg 21 000 elfogatóparancs van érvényben, és összesen 29 000 embert keres a rendőrség.

[*****]

Ajánló: