Kigyulladhat az Országház az augusztus 20-i tűzijáték miatt<br/>

Vágólapra másolva!
Kigyulladhat a Parlament épülete az augusztus 20-i tűzijáték alatt. A hagyományoktól eltérően ugyanis nem a Citadella környékéről, hanem a Margit híd és a Lánchíd közötti Duna-szakaszon, három uszályról lövik fel a rakétákat. Mivel az Országház Duna felőli oldalán található faállványzattól alig néhány méterre lövik fel a petárdákat, a szakemberek szerint veszélyes lehet a látványosság. Ezért rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek: a tűzoltóság 50 embere védi majd az épületet.
Vágólapra másolva!

A felállványozott Parlament
Fotó: Havaria Press

Cziva Oszkár,a Budapesti Tűzoltó-parancsnokság tűzoltási és műszaki mentési osztályvezetője az [*****]-nak elmondta: augusztus 20-án a tűzijáték alatt rendkívüli készültséget tartanak: 50 tűzoltó áll majd készenlétben a Parlament épülete mellett.

Árva Péter, a Parlament műszaki igazgatója közölte: az 50 tűzoltó mellett a Parlament tetején további 10-15 tűzoltó, bádogos, kőműves vigyáz majd az épületre. Emellett az Országház Duna felőli oldalán lévő faállványzatot egy nappal a tűzijáték előtt lelocsolják.

Árva szerint az épületre nem is az uszályokról fellőtt tűzijáték-petárdák, hanem a tervezett fényjáték lehet a veszélyesebb. Az Országimázs Központ augusztus 20-i tervei között ugyanis fényjáték is szerepel: a Parlament épületén elhelyezett különböző színű, nagy fényerejű lámpák gyulladnának ki előre megtervezett ütemre. Az ehhez szükséges, nagyfeszültségű kábeleket az épület tetejére kellene felerősíteni. A vezetékek egy esetleges elektromos zárlat esetén sokkal könnyebben felgyújthatnák a Parlamentet, mint az uszályokról fellőtt petárdák. Árva közölte: ezért semmiképpen nem járulnak hozzá az Országimázs Központ által tervezett fényjátékhoz.

Az augusztus 20-i látványosságot szervező Országimázs Központ és a Miniszterelnöki Hivatal sajtóosztálya többszöri megkeresésünkre sem árult el részleteket a tűzijátékkal kapcsolatban. Az eseményt lebonyolító Ezüsthajó Kft. munkatársa, Káel Csaba nem válaszolt a tűzijátékkal kapcsolatos kérdéseinkre.

[*****]

Ajánló: