Újabb részletek, ezért rekedtek az orosz aranybánya mélyén a bányászok

Vágólapra másolva!
A vizsgálatok szerint nagy valószínűséggel talajvíz árasztotta el az orosz távol-keleti Pionyer aranybányát, ahol egy hete kőzetomlás történt, és a mélyben bányászok rekedtek - tájékoztatta a TASZSZ hírügynökséget az operatív szolgálatok munkatársa.
Vágólapra másolva!

  "A kúton keresztül elvégzett felderítés kimutatta, hogy 153 méter mélységben víz van a bánya járataiban" - mondta az illetékes. További három kút fúrása folyamatban van. 

Változatlanul fennáll a veszélye egy újabb kőzetomlásnak, és annak, hogy beomlik a bánya védőfala. 

Emiatt a mentőket és a mérnököket visszavonták a bányából. "Műszaki tanácskozást tartanak, amelyen eldöntik, hogyan folytassák a mentési munkálatokat" - mondta az illetékes a hírügynökségnek.

A kőzetomlás és a jég betörése 97 méteres mélységben, 50 méterrel a bányászok utolsó regisztrált tartózkodási helye felett történt. Pionyer aranybányában március 18-án kőzetomlás történt, aminek következtében 13 vájár rekedt a föld alatt. A mentési munkálatokat megnehezíti a feltörő talajvíz. 

A bányászok utolsó tartózkodási helyét 147 méter mélységben regisztrálták, azonban nem sikerült velük kapcsolatot teremteni. 

A régióban szükségállapotot vezettek be. A mentési munkálatokkal párhuzamosan a biztonsági előírások megsértésének gyanújával a nyomozók őrizetbe vették a bánya ügyvezető igazgatóját - számolt be üzenetküldő csatornáján az orosz Nyomozó Bizottság Amur-vidéki igazgatósága.