Ha jön az ár – biztosítással a vízkárok ellen

Roof,Is,Leaking,,Pipe,Rupture,At,Home:,Angry,Couple,Calling
Fotó: Gorodenkoff
Vágólapra másolva!
Pár perc alatt lezúduló egy hónapnyi csapadék, az utcán hömpölygő, házakba betörő víz – minden évben láthatunk felvételeket a szélsőséges időjárás következményeiről. Ha gondoskodunk a hatékony vízelvezetésről és otthonunk szigeteléséről, akkor már sokat tettünk a vízkárok ellen. Azonban még így is megtörténhet a baj, amire szintén érdemes felkészülni, és megfelelő biztosítást kötni ingatlanunk védelmére.
Vágólapra másolva!
MNB

Az én házam, az én váram – tartja a mondás, és valóban, a legtöbben úgy tekintünk otthonunkra, mint egy menedékre, ahol biztonságban érezhetjük magunkat, kikapcsolódhatunk, pihenhetünk, nyugodt környezetben lehetünk együtt szeretteinkkel, így ingatlanunk védelme mindannyiunk számára fontos.

Az utóbbi években egyre gyakoribbá vált Magyarországon is, hogy – különösen nyáron - szélsőséges viharok törnek ki, amelyek során rövid idő alatt az átlagos mennyiségű csapadék sokszorosa lehullhat, mindez pedig komoly károkat okozhat ingatlanjainkban. 

Természetesen lehet és kell is készülni az ilyen eseményekre, például az árkok, vízelvezető rendszerek karbantartásával, vagy a tetőn a sérült cserepek cseréjével, esetleg vízszigetelő réteg kialakításával. Azonban bármennyire alaposan készül is fel valaki, a baj megtörténhet. Nemcsak a viharok okozhatnak komoly bosszúságot számunkra, de ugyanilyen kellemetlen lehet egy felső szomszéd felől érkező beázás, vagy egy meghibásodott csővezeték miatti vízkár is.  Valamennyi esetre fel tudunk készülni, hiszen egy jól megválasztott, az igényeinkhez alkalmazkodó otthonbiztosítással gondoskodhatunk arról, hogy ha kárunk keletkezik, legyen anyagi forrásunk a javításhoz. 

Garantált biztonság

A piacon számos lakásbiztosítási konstrukció érhető el, azonban fontos, hogy olyat válasszunk, ami valóban fedezi azokat a potenciális károkat, amelyek otthonunkban történhetnek, beleértve a vízkárt is. Éppen ezért a biztosítás díja mellett célszerű olyan tényezőket is alaposan átgondolni, hogy milyen káresetekre kínál fedezetet a biztosító, vagy mekkora lehet a kártérítési összeg.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szigorú szakmai szempontok és a szerződők érdekei alapján vezette be a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) rendszerét. A fogyasztóbarát otthonbiztosítás előnye, hogy az alapcsomag elemi károkat és általános, a háztartásokat tipikusan érintő káreseményeket biztosít, beleértve a vízkárt is. Az MFO további előnye, hogy gyors, online és ügyfélbarát ügyintézést tesz lehetővé.   

Amennyiben valaki úgy látja, hogy korábban nem a számára megfelelő otthonbiztosítási konstrukciót választotta, akkor idén márciusban soron kívül – azaz a következő szerződéses évfordulójuk lejárta előtt – lehetőségük lesz egész március folyamán lakásbiztosításuk felmondására, és ennek révén átkötésére a mostani vagy egy másik biztosítónál. 

Márciusban így erős verseny indulhat a biztosítók közt a fogyasztókért. Az ügyfelek eligazodását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapjának Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási (MFO) és Pénzügyi Navigátor fogyasztóvédelmi oldalaival is támogatja, továbbá a jegybank a leginkább testhezálló MFO-csomag kiválasztását egy online elérhető összehasonlító oldallal is segíti, amely megjeleníti a programban részt vevő biztosítótársaságok ajánlatait.