Vágólapra másolva!
A felsőoktatási ponthatárok nyilvánosságra hozatala után kiderül, kinek milyen esélye van bekerülni a vágyott szakra. Ha valami nem a tervek szerint alakult, még van lehetőség módosítani a sorrenden, de ezt érdemes alaposan megfontolni, változtatni ugyanis csak egyetlen alkalommal lehet.
Vágólapra másolva!

A jelentkezőnek az eljárás során egyetlen alkalommal van lehetősége módosítani a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjén. Ennek során csak a jelentkezéskor megadott szakok elbírálási sorrendjén lehet változtatni, új képzés rögzítésére nincs mód (ez alól kivétel a jelentkezési határidőig megjelölt valamely jelentkezési hely másik – még meg nem jelölt – finanszírozási formájának felvétele a listára).
Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamely okból megváltozott az a preferencia-sorrend, amely alapján a jelentkezést rögzítettük, például elköltöztünk vagy változott az anyagi helyzetünk. Szintén érdemes lehet felcserélni a szakokat akkor, ha az állami ösztöndíjas képzési forma hátrébb szerepel, mint az önköltséges, így alacsonyabb ponthatárok esetén nem kényszerülünk a költségtérítéses képzésre.

SZÉCHENYI EGYETEM


Nem érdemes változtatni azonban akkor, ha valamelyik jelentkezési helyén nem sikerült például az alkalmassági vizsgánk, hiszen sikertelen alkalmassági vizsga esetén az adott szakra semmiképpen nem nyerhetünk felvételt, függetlenül attól, hogy hányadik helyen jelöltük meg.

Akkor sem jó megoldás a sorrendmódosítás, ha meggondoltuk magunkat a jelentkezésünk benyújtása óta, és már nem szeretnénk valamelyik megjelölt képzésre bejutni, ezért hátrébb helyeznénk. Ilyen esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását, azaz kizárását választani, az ugyanis nem számít sorrendmódosításnak, arra ettől függetlenül van lehetőség. A döntést érdemes alaposan átgondolni, mert, ha visszavonjuk valamelyik jelentkezési helyünket, annak újbóli aktiválására, visszaállítására később nincs lehetőség, és visszavont jelentkezés helyett sincs lehetőség új jelentkezési hely megjelölésére! Így a visszavonás végrehajtásakor körültekintően járjunk el, és csak azt a képzést jelöljük meg, amelyet ténylegesen törölni szeretnénk.


A jelentkezési sorrend a jelentkezési határidő lejártát követően kizárólag egy alkalommal módosítható, legkésőbb 2022. július 7-ig. Az esetleges sorrendmódosítás után tehát többször már nem lehet változtatni a sorrenden, illetve egy már benyújtott – azaz az E-felvételi felületén mentett – sorrendmódosítási kérelmet sem lehet visszavonni. A módosítás továbbá csak akkor érvényes, ha a beállított sorrendet elmentjük, azaz a kérelmet valóban elküldtük.