A tisztaság önmagában nem jelent fertőzésmentességet

Takaríts okosan - Tippek, hogy könnyebben menjen a suvickolás takarítás otthon
Vágólapra másolva!
Ha egy mikroszkóp lencséjén keresztül vizsgálnánk életterünket, a legtöbben meglepődnénk, mennyi baktérium és vírus található a különböző felületeken. Az elmúlt időszakban a fertőtlenítés napjaink elengedhetetlen részévé vált, és sokan felismerték, hogy nem minden tisztítószer fertőtlenít is, továbbá nem a klór az egyetlen megoldás. Mutatjuk, tisztításkor mire érdemes különösen ügyelni, hogy elejét vegyük a koronavírus-járvány egy újabb hullámának.
Vágólapra másolva!

A rendszeres takarítás az esetek nagy részében ugyan valóban eltünteti a szennyeződéseket és csökkenti a kórokozók számát, de ez sokszor nem elég, hogy megakadályozzuk a fertőzések terjedését.

Kiemelt figyelmet érdemel ugyanis, hogy valamennyi kórokozót elpusztítsuk, ehhez pedig olyan termékeket ajánlott használni, melyek hatása bizonyított, s nem csak tisztítószerek, hanem a fertőtlenítő funkciót is betöltik.

Aligha közismert, hogy otthonunk minden pontján – a távirányítókon, a kapcsolókon, az ajtók kilincsein, a nappali padlóján, de a konyhapulton is – találni kórokozókat: baktériumokat, gombákat vagy vírusokat, így a koronavírus-járvány kitörésekor hamar híre ment, hogy a fertőzés elkerülése érdekében nem elég, ha csupán kezet mosunk, maszkot hordunk és ügyelünk a szociális távolságtartásra.

Számos szakmai intézmény és szakember is felhívta a figyelmet rá, hogy otthonunk megfelelő tisztítása és fertőtlenítése is szükséges ahhoz, hogy elkerüljük a másodlagos fertőző forrásokat, azaz a vírussal szennyezett felületekkel való érintkezést, hiszen a tisztaság még nem jelent önmagában kórokozó-mentességet.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) javaslata alapján otthonunk takarításakor a tisztítás mellett ajánlott a fertőtlenítést is elvégezni, a két tevékenység nem helyettesíti egymást.

Otthonunk fertőtlenítésének kulcsszerepe van abban, hogy csökkenteni tudjuk a koronavírus-járvány egy újabb hullámának veszélyeit. Forrás: SANYTOL

Tisztítani annyit jelent, vízzel és szappannal, vagy tisztítószerrel eltávolítjuk a piszkot és egyéb szennyeződéseket a felületekről, mely ugyan csökkenti a kórokozók számát, de nem szünteti meg őket, erre csak a fertőtlenítőszerek képesek, amelyek „tovább csökkentik a fertőzések terjedésének kockázatát." – állítja az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC).
A két tevékenység kiegészíti egymást, és mindkettő szükséges ahhoz, hogy a végeredmény megfeleljen a szakmai intézmények által javasoltaknak, akik hangsúlyozzák továbbá, hogy a jelenlegi helyzetben fontos a fürdőszobák és konyhák, valamint a gyakran használt felületek eddiginél alaposabb és gyakoribb tisztítása és fertőtlenítése is.

A rendszeres takarítás sokszor nem elég, hogy megakadályozzuk a fertőzések terjedését. Forrás: SANYTOL

Véleményük szerint a megelőzés érdekében érdemes még azt az alapvető higiéniai szabályt betartani, hogy hazaérkezéskor kezet mosunk, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információi szerint ugyanis

a napi ötszöri kézmosás felére csökkenti a vírusfertőzés veszélyét.

A klórral ellentétben, mely csak akkor igazán hatékony, ha a kezelt felületet előtte megtisztítottuk, a fertőtlenítésre specializálódott márka, a klórmentes Sanytol termékek használatával két legyet üthetünk egy csapásra, ugyanis azon túl, hogy egyszerre tisztítanak és fertőtlenítenek, összetételük lehetővé teszi, hogy a bármilyen típusú felületen használhatók legyenek, hiszen nem hagynak foltot, nem károsítják az anyagot, s készítményeik kímélik a bőrt.

Míg a hagyományos fertőtlenítő termékek jelentős része csak kesztyűben használható, a Sanytol termékeit bőrgyógyászok tesztelték, nincs káros kipárolgásuk, súroló hatásuk, így tökéletesen alkalmasak olyan helyiség tisztítására is, ahol gyermekek vagy háziállatok élnek.

A Sanytol termékeket nem tesztelték állatokon, és nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket sem. A márka két alapterméke az univerzális fertőtlenítő tisztító spray és a fertőtlenítő felülettisztító is hatékony az otthonaink különböző felületein található esetleges baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal, például a humán koronavírussal (229E), az 1-es típusú Herpes simplex vírussal és az influenza A vírussal (H1N1) szemben is, de alkalmasak a háziállatok felszerelésének és a gyermekek játékainak tisztítására is. A Sanytol termékek használata után kellemes illat marad, ráadásul oly módon pusztítja el a baktériumok, gombák és vírusok 99,9%-át, hogy otthonunk nem csupán tiszta lesz, a vírusokat is távol tarthatjuk.

Készítményeik már törlőkendő formában is elérhetők, így otthoni és házon kívüli fertőtlenítéshez is praktikusak, a márka pedig széles skáláját kínálja a fertőtlenítő tisztítószer termékeknek.

Családunk, társadalmunk egészségének és a koronavírus-járvány újabb hullámának megelőzése érdekében mindannyiunk számára kiemelkedően fontos, hogy otthonunk ne csak tiszta, de fertőzésmentes is legyen.