Áramra minden pillanatban szükség van

MVM
Vágólapra másolva!
A jelenlegi pandémiás helyzet is felhívja a figyelmet arra, ami egyébként is evidens: a folyamatos áramellátás létszükséglet. Ahhoz, hogy Magyarországon állandóan, mindenhol, megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre a villamos energia, azaz minden otthonban, üzemben, kórházban vagy intézményben legyen áram, több tényezőnek kell egyszerre működnie.
Vágólapra másolva!
Forrás: MVM Zrt.

A villamosenergia-rendszerben mindig annyi villamos energiának kell lennie, amennyit éppen felhasználnak a fogyasztók. Az erőművek által termelt, illetve a külföldről vásárolt (import) mennyiségnek meg kell egyeznie azzal, amennyit az adott pillanatban az otthonok, üzemek, intézmények eszközei igényelnek a megfelelő működéséhez. Az egyensúly fenntartásának alapfeltételei közé tartozik a hazai erőművek termelése, az import-export szaldó, vagyis a Magyarországra bejövő és innen más országba értékesített áram különbsége, valamint a hazai fogyasztás egyensúlyának folyamatos biztosítása. Mindez elsősorban a rendszerirányító MAVIR ZRt. feladata. Ahhoz, hogy a rendszer megfelelően működjön, olyan piaci szereplőkre támaszkodik, mint a mérlegkör-felelősök, a villamosenergia-termelők, illetve a nagy- és kiskereskedők.

Az egyensúly és ez által a rendszer stabilitásának biztosításához először is gondos tervező munkára van szükség, ami már előző nap elkezdődik. A villamosenergia rendszer tervezésében lényeges szerepet töltenek be a mérlegkörnek nevezett kisebb egységek és maga a rendszerirányító is. Egy mérlegkör egy virtuális egység, amelyben erőművek és fogyasztók szerepelnek, „kicsiben" leképezve a rendszer működését, itt is meg kell egyeznie a termelt és fogyasztott villamos energiamennyiségének. Minden erőmű és minden fogyasztó – legyen az akár egy nagyobb üzem, akár egy lakóépület – egy és csak egy ilyen mérlegkörbe, azaz tervezési alegységbe tartozhat. A mérlegkörfelelős-kereskedő az a szereplő, amely folyamatosan megtervezi a következő napra, negyedórás menetrendben a mérlegkörbe tartozó összes fogyasztó áramfogyasztását, illetve erőmű termelését, a kettő közötti különbséget pedig kiegyenlíti különböző kereskedelmi ügyletekkel. Vagyis, ha hiány van, vásárol, ha többlet van, akkor pedig elad. A MAVIR a mérlegkörök, illetve a mérlegkörfelelősök tervezési munkájának segítségével biztosítja az egyensúlyt a hazai villamosenergia-rendszer egészében.

A hazai piacon az MVM Partner Zrt. az egyik legnagyobb nagykereskedő, illetve a legkiterjedtebb mérlegkör felelőse. Mivel messze a legszélesebb körű termelői portfólióval rendelkezik, így számos módon járul hozzá az álladó és biztonságos villamosenergia-ellátáshoz. A társaság Magyarországon olyan piaci mérlegkörrel rendelkezik, amelyben nagyerőművek, kiserőművek, megújuló termelők, fogyasztók és kereskedők is jelen vannak. Magyarországon kívül, az európai régióban, összesen 14 országban rendelkezik kereskedelmi engedéllyel, és működtet mérlegköröket az MVM Partner Zrt., vagy leányvállalatai.

A vállalat jelentős mennyiségű villamos energiával látja el a főként lakossági fogyasztókat kiszolgáló egyetemes szolgáltatókat, illetve a felhasználók felé áramot értékesítő NKM Energia Zrt.-t is. Az MVM Partner Zrt. 0-24 órában működtett menetrend-módosítási és kereskedelmi szolgálatot. Ez a szolgálat folyamatosan figyeli a mérlegkörben történő terv-tény eltéréseket és ennek megfelelő napközbeni módosításokat, kereskedelmi tevékenységet végez az eltérések minimalizálása érdekében. Ezeken túlmenően az MVM Partner Zrt. a fel nem használt kapacitásaiból rendszerszintű szolgáltatásokat, kiegyenlítő szabályozási termékeket is értékesít a rendszerirányító részére, amelyek a villamosenergia-rendszer stabilitása, illetve az ellátásbiztonság szempontjából kiemelten fontosak.

MVM Forrás: MVM Zrt.