Idén ősszel utazz a múltba! Fedezd fel a legszebb kastélyokat

Vágólapra másolva!
Ebédeltél már romantikus kastélyban? Aludtál már lovagvárban? Láttál már különleges történetekről mesélő falképeket? Nem kell, hogy a nyár elmúlta az utazások és a kalandozások végét is jelentse! Az őszi szünetben nemcsak térben, de az időben is utazhatsz, ha kastélyok felfedezésére indulsz. Utad során elképesztő épületeket, csodaszép kastélykerteket fedezhetsz fel és megismerheted a hajdani lakók különös történeteit.  A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. célja, hogy a hazai műemlékek megszépülve, új és izgalmas látnivalókkal bővüljenek, de már most is számos kastély vár rád régi pompájában országszerte. Nem is gondolnád mennyi rejtett szépséget találsz, ha felfedezésükre indulsz. Most három olyan helyszínt mutatunk, amit kár lenne kihagynod őszi útitervedből.
Vágólapra másolva!
Andrássy-kastély Forrás: Istvan Wisnovszky/Istvan Wisnovszky

Andrássy-kastély, Tiszadob - Kulináris élvezetek történelmi falak között

A lenyűgöző főúri kastélyba belépve egy főnemesi rezidencia pompája fogad. Idősebb Andrássy Gyula gróf, a reformkor meghatározó politikusa kezdte el építeni a kastélyt, ami 1890-ben, a gróf halálakor már készen állt. Az épület berendezésének feladata már fiára maradt. Ifj. Andrássy Gyula, a pazar berendezés mellett egy különleges parkot álmodott meg a kastély köré. A régi időkből megmaradt falépcső, az ebédlő faborítása és a francia stílusú, a szájhagyomány szerint csak bukszus labirintusként emlegetett látványos park teszi hazánk egyik legszebb műemlék kastélyává a tiszadobit. Idén szeptemberben a híres főúri ebédlőben elegáns étterem nyílt, érdemes tehát éhesen érkezni a kastély és elképesztő parkjának felfedezésére.

Edelényi kastélysziget Forrás: Bata Tamas

Edelényi kastélysziget – A különleges történetekről mesélő falképek otthona

A Bódva szigetére épített csodaszép barokk kastélyt – elnevezéséhez méltón – ismét a folyó vize övezi. A hatalmas épület és a kastélykert régi pompájában várja a látogatót. Belső terei gazdagon díszítettek, sőt ebben a meseszép kastélyban találod meg hazánk egyik legnagyobb összefüggő rokokó freskóját is. A falképek és a kastély lakónak történetével látványos 3D-s játékfilmen keresztül ismerkedhetsz meg részletesen. A régmúlt felfedezők világába kalauzol az épületegyüttesben látható térképkiállítás. A korabeli kezdetleges eszközök és műszerek bemutatásán keresztül nemcsak a régi térképeket, de készítésük menetét is megismerheted. A többórás program után jól fog esni egy kávé a kastély csodaszép fogadóterében.

Ozorai Pipo várkastélya Forrás: Bata Tamas

Ozorai Pipo várkastélya – A firenzei lovagok kényelme
A reneszánsz, kívülről puritán épület Ozorai Pipo (Filippo Scolari) várkastélya, ami hajdan szabályos négyzet alakú alaprajzával, reprezentatív megjelenésével és lakályosságával tűnt ki a magyar várak közül. A felújított várkastélyban minden évszakban színes programok és élmények sora vár rád. Megcsodálhatod a vadszőlővel befuttatott belső udvart, megnézhetsz egy reneszánsz konyhát, a fegyvergyűjteményt és a történelmi korokat idéző termeket is végig járhatod. A várkastélyban öt korhűen berendezett vendégszoba foglalható. Az ódon falak között éjszakázva valóságos várkapitánynak érezheted magad.

Tudj meg többet a NÖF weboldalán vagy a Facebook-on!