Bővül az SOS Gyermekfalvak

Vágólapra másolva!
400 gyereknek adnak szerető, biztonságos otthont. Nevelőszülőket várnak országszerte.
Vágólapra másolva!
Forrás: SOS Gyermekfalvak

Judit egy multinacionális vállalatnál dolgozik vezető pozícióban a fővárosban, saját két gyermeke mellett lett nevelőszülő férjével. Nem adta fel a munkáját, a nevelőszülőség tökéletesen összeilleszthető a napirendjükkel. Egy kisfiú érkezett hozzájuk.
Marika vidéken él, főállású nevelőszülő, 5 gyermeket nevel férjével.
Sára pszichológus, egyedül vágott bele a nevelőszülőségbe, 2 gyermeket fogadott be.

Ahogy minden gyermek különböző, a nevelőszülők is sokfélék lehetnek. Különböző élethelyzetek, motivációk, családfelállások.
A jövőben egyre több településen találkozhatunk az SOS Gyermekfalvak nevelőszülői családjaival, az alapítvány ugyanis folyamatosan keres olyan nevelőszülőket, akik saját otthonukban vállalnák állami gondozott gyerekek gondozását. Az SOS Kecskemét, Kőszeg és Orosháza 60 kilométeres körzetében van jelen, közel 400 gyermek nevelkedik SOS-nevelőszülőknél.
Az idén 70. születésnapját ünneplő SOS azzal a céllal jött létre, hogy egy gyerek se nőjön fel egyedül. Mérföldkőnek számít az alapítvány életében, hogy a korábbi faluszerű elrendezés helyett 2030-ig fokozatosan integrált lakókörnyezetbe helyezi át a családokat. A családoknak így lesz idejük felkészülni a változásokra.

Mostantól a törvényben maximalizáltnál is kevesebb, legfeljebb 3-4 gyerek fog nevelkedni egy-egy nevelőszülői családban, hogy még több figyelem jusson a gyerekekre és kevesebb teher háruljon a nevelőszülőkre.

Bár az SOS családok nagyobb része eddig is saját lakásában nevelte a gyerekeket, az SOS most tér át teljesen erre a modellre az összes család esetében. A jövőben ezért olyan nevelőszülőket keres az alapítvány, akik saját lakásukban gondoskodnának a gyerekekről. Az együttélés sokban segíti a gyerekek későbbi társadalmi beilleszkedését és boldogulását.

És mivel segíti az SOS a családokat? Pszichológus támogatja a nevelőszülők munkáját, az alapítvány rendszeresen képzi a nevelőszülőket és a gyerekekkel közvetlenül dolgozó munkatársakat, egyéni és csoportos szupervíziót biztosít számukra, minden gyereknek egyéni fejlesztési tervet készítenek, és hozzájárulnak a gyerekek fejlesztési költségeihez is. Az SOS Gyermekfalvak közössége biztos szakmai hátteret és támogató környezetet nyújt a nevelőszülői családoknak Magyarországon 36 éve. Eddig több mint ezer gyerek így talált biztonságos otthonra.

Az SOS várja nevelőszülők jelentkezését.