Brit innovációs tudásexport a think.BDPST konferencián

Vágólapra másolva!
A GDP 2,4 %-át kutatásfejlesztésre költik, több mint napi 1100 új üzleti vállalkozás indul, azaz 75 másodpercenként alakul egy-egy cég. 30 autógyártó gyárt járműveket az országban, évente 2,6 milliárd fontot költenek fenntartható közösségi közlekedésre, ezzel az Egyesült Királyság a világ negyedik leginnovatívabb államának számít. Ezért is lesz idén kiemelt vendége a közép-kelet-európai régió legfontosabb innovációs fórumának, a think.BDPST konferenciának.
Vágólapra másolva!

Az április 4-5-én tartandó rendezvény köszöntőjét Iain Lindsay brit nagykövet, nyitóbeszédét pedig Carole Mundell professzor, a brit Külügyminisztérium vezető tudományos tanácsadója tartja. Előadóként szerepel majd Jakob Bundi, az Oxfordi Egyetem Kiberbiztonsági Központjának kutatója, valamint Matthew Evans, a SmarterUK ügyvezető igazgatója. Rajtuk kívül a start-up expón kiállítóként több brit cég is jelen lesz, például az IM23, a Geospock, az Immens Simulations, az Alteca vagy a City Science.

Idén az Egyesült Királyság lesz a think.BDPST-nek, Közép-Európa egyik legrangosabb innovációs stratégiai konferenciájának a kiemelt vendége. Ez is kiválóan jelképezi, hogy mennyire fontosnak tartja az Egyesült Királyság a régióval való kapcsolatainak további erősítését. Iain Lindsay, brit nagykövet úgy fogalmazott: Olyan jövőt képzelünk el, ahol egymást kölcsönösen erősítő, mély és tartós kétoldalú kapcsolatokat tartunk fenn az Európai Unió mind a 27 tagállamával, köztük Magyarországgal is. Bízunk benne, hogy a think.BDPST-re látogató brit cégek és szakemberek sikeres együttműködéseket tudnak kialakítani magyar és régiós partnereikkel.

Szerkesztői információk:

1. Az Egyesült Királyság közismerten a világ egyik leginnovatívabb országa, amely 2018-ban 4. helyen végzett a Globális Innovációs Index[1] rangsorában, miután egy év alatt 5,6 százalékkal 22,2 milliárd fontra nőttek a brit cégek kutatásra és fejlesztésre fordított kiadásai, többek között azért is, mert az állam adókedvezményekkel segíti a kutatási költségek alacsonyan tartását.

2. A gazdasági partnerségeknek köszönhetően az Egyesült Királyságban virágzik az innovációs ökoszisztéma, az ötletekből sorra születnek a kereskedelmi sikerek. A Globális Innovációs Index szintén kimutatta: az országban különösen erős a kitűnő minőségű felsőoktatás, a tudásintenzív munkaerő és az egyetemi-üzleti élet közti együttműködés hatása.

3. A brit technológia mindenben megtalálható, a repülőgépektől a vényköteles gyógyszerekig, a számítógépes szoftverektől az űrhajókig. A világ száz legjobb vényre kapható gyógyszere közül 25-öt az Egyesült Királyságban fejlesztettek. A GDP 2,4 %-át kutatás-fejlesztésre költik, több mint napi 1100 új üzleti vállalkozás indul, azaz 75 másodpercenként alakul egy-egy cég, 30 autógyártó gyárt járműveket az országban, évente 2,6 milliárd fontot költenek fenntartható közösségi közlekedésre.

4. A kimagasló innovációs tevékenység a magas színvonalú oktatáson alapul. A világ 10 legjobb egyeteme közül három, a 100 legjobb közül pedig 12 található az Egyesült Királyságban. 2015-ben a nemzetközi felsőoktatásba jelentkező diákok 10 %-a tanult itt, amivel a szigetország a második legnépszerűbb oktatási desztináció. 2016-17-ben a nemzetközi diákok száma meghaladta a 442 000 főt.

5. A gazdaságra jótékony hatást gyakorol az oktatás kiemelkedő teljesítménye. A cégek befektetéseiken keresztül részt vehetnek a brit kutatási szféra működtetésében. A kormány ugyanakkor komoly technológiai és innovációs központokat hozott létre, hogy elősegítse az együttműködést az egyetemek és az üzleti szféra között.

6. Ennek megfelelően a brit lakosság 20 százaléka tudományos területen dolgozik, amivel a világ gazdaságilag legfejlettebb 20 országa közül az Egyesült Királyság számít a leginkább tudásintenzív és legtermelékenyebb államnak. Az OECD országok közül pedig az Egyesült Királyság második helyen áll a kutatás-fejlesztésben dolgozók arányát illetően. 250 000 aktív kutató dolgozik az akadémiai és az üzleti szférában és összesen 5,8 millió ember tevékenykedik tudomány-alapú állásokban.