Ők a legtehetségesebb fiatal zenészek

Vágólapra másolva!
Az Egy nap zeneszerzője, magyar popsztárokkal zenélő jazz-zongorista és 16 éves csellóművész is van az idei Junior Prima díjasok között magyar zeneművészet kategóriában. A kétmillió forintos támogatással járó elismerést az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. adja át a legtehetségesebb 30 év alatti zenészeknek.
Vágólapra másolva!
Forrás: MVM MAGYAR VILLAMOS MŰVEK ZRT

A szakmai zsűri, amelynek elnöke Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora volt, idén is tíz kiemelkedően tehetséget fiatalt választott ki a jelöltek közül. Így 2007 óta már több mint száz zeneművész részesült a Prima Primissima társdíjaként az MVM Zrt alapított.

A 2018-as díjazottak között van Balogh Máté Artisjus-díjas zeneszerző, aki 2014-ben diplomázott a Zeneakadémia zeneszerzés szakán. Később doktori tanulmányokat is folytatott az egyetemen, idén ősszel pedig már tanársegédként tért vissza az intézménybe. Több zeneszerzőverseny győztese, művei a világ számos pontján elhangoztak már. A Kínai Népköztársaság több darabot is rendelt tőle, és ő volt a zeneszerzője Szilágyi Zsófia Cannes-ban díjazott Egy nap című filmjének is, amely nemrég került a magyar mozikba.

Több fiatal zongoristát is díjazott zsűri, köztük a kolozsvári Demény Balázst, aki a 2013-as Carl Filtsch, a 2015-ös Hans von Bülow, a 2017-es Ile de France és a 2018-as Lagny sur Mar nemzetközi zongoraversenyek első díjasa. Zenekari szólistaként több mint 60 fellépés fűződik Demény Balázs nevéhez, aki tanulmányait párhuzamosan végezte a Zeneakadémián és a berlini Universität der Künstén. Jelenleg a Zeneakadémia doktori hallgatója.

A csellóművész Dolfin Benedek a legfiatalabb az idei díjazottak közül: 2002-ben született és négyévesen kezdett csellózni. Rendkívüli tehetsége már kiskorában megmutatkozott, kilencévesen abszolút első helyezést ért el az olaszországi Nemzetközi Salieri Zenei Versenyen. 2015-ben felvették a Zeneakadémia előkészítő tagozatára, és fiatal kora ellenére már számos budapesti koncertteremben hallhatták játszani.

Forrás: MVM MAGYAR VILLAMOS MŰVEK ZRT

Horváth Benedek zongoristaként szintén több nemzetközi verseny díjazottja, és pályája alatt olyan zenekarokkal léphetett már fel, mint a New York-i Szimfonikus Zenekar, az Orchestre le Chambre de Lausanne vagy a Bázeli Szimfonikus Zenekar. Utóbbival vette fel 2017-ben Liszt Esz-dúr zongoraversenyét és Haláltáncát. Már két CD-je is megjelent, novemberben pedig felvett egy új szólólemezt is. Trio Eclipse nevű zenekara jövőre, a luzerni fesztiválon fog debütálni.

Kovács Gergely viszonylag későn, nyolcévesen kezdett zenélni, és tizenkét évesen vették fel a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába, majd számos nemzetközi zongoraversenyen indult el és nyert díjat. Kovács Gergely zongoraművészi pályája mellett a Klassz a pART-on nevű népszerű komolyzenei fesztivál alapítója és rendszeres fellépője. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen mesterszakos.

2015-ben végzett a Zeneakadémián az Artisjus-díjas trombitaművész, Könyves-Tóth Mihály, de már 2012 óta a Magyar Állami Operaházban dolgozik. 2014 óta az együttes első trombitása, de emellett számos hazai és külföldi szólófelkérésnek is eleget tesz. Könyves-Tóth Mihály célja, hogy a versenyszereplések mellett a Junior Prima Díjjal is tovább építse szólókarrierjét.

Az operaénekes Pataki Bence először zongorázni kezdett, majd gitározni tanult, de tagja volt a Magyar Állami Operaház gyermekkarának is. Énekesi diplomáját a Szegedi Tudományegyetemen, tanári oklevelét pedig Pécsett szerezte, emellett részt vett egy éves posztgraduális képzésen is Marton Éva növendékeként. A basszus, illetve bassz-bariton énekes aktív tagja a hazai zenei életnek, számos opera, oratórium szólistája. Jelenleg első címszerepét énekli Mozart Figaro házassága című operájában egy országos előadássorozatban.

Rafael Mário klasszikus zenei tanulmányaival párhuzamosan folyamatosan tanult jazz-zenét is. Elvégezte a Zeneakadémia jazz-zongora előadóművészeti szakát, majd a tanári szakot is. Több híres magyar popzenész, például Tóth Vera és Tóth Gabi, Wolf Kati, Oláh Gergő, Keresztes Ildikó, illetve Gáspár Laci mellett is dolgozik session zongoristaként. Együttesének, a Rafael Márió Triónak 2017 végén jelent meg az első lemeze. Előadóművészként és zeneszerzőként is több nemzetközi jazz-zenei verseny díjazottja.

Forrás: MVM MAGYAR VILLAMOS MŰVEK ZRT

Mindössze 23 éves a karmester Rajna Martin, aki eleinte zongorát és zeneszerzést tanult, és 15 éves kora óta foglalkozik vezényléssel. 2015-től a Zeneakadémia hallgatója karmester és karvezetés szakokon. A fiatal tehetség 2017 őszétől Berkes Kálmán klarinétművész és vezető karmester felkérésére a Győri Filharmonikus Zenekar asszisztens karmestere. Raja Martin a Junior Prima Díj mellett a zsűritag Vásáry Tamás jóvoltából egy különdíjat is kapott: a Kossuth-díjas zongoraművész egyik koncertjén ő fog vezényelni.

A tizedik díjazott a csellóművész Tomasz Máté Milán, aki szólistaként fellépett már a Budapesti Fesztiválzenekarral és a Zuglói Filharmóniával is. Több hazai- és nemzetközi csellóverseny első helyezettje, jelenleg a Zeneakadémia mesterképzésén tanul. Kamarazenei koncertjei közül fontosak a Gulyás Márta Liszt-díjas zongoraművésszel közös hazai és külföldi fellépései. 2017-ben és 2018-ban a németországi Collegium Musicum fesztivál ösztöndíjas meghívottja volt.