Sok az állás, de kell az önéletrajz

Vágólapra másolva!
Rekord mennyiségű állást hirdettek meg a cégek online – a legtöbb helyre még kell az önéletrajz.
Vágólapra másolva!

Több mint 33 ezer új állást hirdettek meg a cégek 2017 első negyedévében a piacvezető profession.hu felületein. Sok esetben a munkaerőhiány miatt csökkentek a jelöltekkel szembeni elvárások is. Ettől függetlenül a cégvezetők és HR szakemberek döntő többsége változatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy lássa a fehérgalléros pozícióra jelentkező jelölt önéletrajzát. A kékgalléros álláshirdetések többségében is elvárás a CV, de egyre több helyen elfogadják már az egyszerűbb, adatlapos jelentkezést is.

Minden felmérés szerint az online álláskereső oldalakon van a legnagyobb esélye annak, hogy munkakeresőként állást találunk, illetve hirdetőként új munkatársat. A teljes hazai internetes álláspiac háromnegyedét jelentő profession.hu felületén 2017 első három hónapjában közel 6 ezer cég, több mint 33 ezer új pozíciót hirdetett meg.

Forrás: Profession

Az oldal 15 éves működésének legmagasabb számai a teljes online álláspiac szempontjából is mérvadóak. A legtöbb hirdetésben szakmunkára, vagy valamilyen fizikai munkára keresnek dolgozókat a cégek, ezt követi a gyártás/termelés és az értékesítés/kereskedelem kategóriája. A jelentkezők is leginkább a szakmunkákat keresik, de ezt az adminisztrációs, asszisztensi munkák követik, ahol sokkal jelentősebb túljelentkezéssel kell számolni.

Sok helyen még tapasztalat sem kell

Soha nem volt még ilyen a magas azoknak a meghirdetett pozícióknak a száma, ahol semmilyen tapasztalatot nem várnak el a jelentkezőktől. Az első negyedévben több mint 10 ezer ilyen állást hirdettek meg csak a vezető álláskereső oldalon a cégek. A leggyakoribb elvárás egyébként az 1 és 3 év közötti munkatapasztalat, január és március között 14 ezer ilyen pozíció nyílt meg. A jelentkezéseknél már más az arány, itt a legtöbben úgy pályáznak, hogy még 1 éves tapasztalattal sem rendelkeznek.

Forrás: Profession

Még mindig a könyvelő és a fejlesztő a legkeresettebb

Konkrét pozíciókat tekintve kimozdíthatatlan a meghirdetett állások csúcsáról a könyvelő és a fejlesztő pozíció. Ezek esetében egy középfokú nyelvvizsgával is számos lehetőség közül választhatnak a munkavállalók. Összességében a cégek legnehezebben most is a programozói és a villamosmérnöki állásokra találtak legnehezebben szakembereket. Legtöbben ezzel szemben az adminisztrátort, eladót, asszisztenst és területi képviselőt kereső hirdetésekre adták be a jelentkezésüket.

Még mindig kell az önéletrajz

Egyelőre valótlannak tűnnek azok az állítások, hogy szükségtelenné vált volna az Önéletrajz a magyar álláspiacon. Bár a profession.hu innovációi is az alternatív megoldások felé mutatnak hosszútávon, az állásportál megrendelésére készült kutatásból kiderült: a fehérgalléros állások esetén 10-ből 9 cégvezető és HR-es ragaszkodik az önéletrajzhoz. A 200 megkérdezett szakemberből 176-an kifejezetten ez alapján választják ki, hogy kit hívnak be interjúra.

A kékgalléros álláshirdetések egy részénél ezzel szemben már nincs feltétlen szükség részletes információkra. A szolgáltatóiparban és a vendéglátás területén a személyes bemutatkozás és a próbamunka dominál. Ezekre az igényekre reagálva hozta létre a profession.hu a Mobil Munka alkalmazást, amelyben a megadott szempontok mellett a lokáció is szerepet játszik abban, hogy ki-milyen ajánlatokat kap. Az egyszerűség jegyében pedig a Tinder megoldásához hasonlóan jobbra és balra húzhatjuk el a szimpatikus, illetve nem szimpatikus állásajánlatokat.

Forrás: Profession