Új alapokra helyezi a Vöröskereszt működését az új törvény

Vágólapra másolva!
A kormány a Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére és elismerve a humanitárius jog fontosságát, valamint a Magyar Vöröskereszt hosszú ideje folytatott kiemelkedő tevékenységét, egy új törvénnyel szabályozza a szervezet működési környezetét. A törvénytervezet társadalmi vitája 2012. október 27-én kezdődött.
Vágólapra másolva!

A Magyar Vöröskereszt szervezetét és tevékenységét szabályozó, közel húsz éve hatályos törvény felülvizsgálata időszerű volt, mert a mára elavulttá vált szabályozás nincs tekintettel a megalkotása óta eltelt időszak során bekövetkezett történeti, társadalmi, gazdasági és jogi változásokra.

A törvénytervezet a nemzetközi jogban vállalt állami kötelezettségeknek megfelelően, követve a szervezetre vonatkozó nemzetközi ajánlásokat, kiemelt jogi státuszt biztosít a Magyar Vöröskereszt számára. A javaslat, az államtól átvállalt közfeladatok ellátásában való hatékonyabb részvétel és a közfeladatellátás állami garanciáinak kiépítése érdekében a különleges jogi státuszt köztestületi formában garantálja. A törvénytervezet emellett stabilizálja és időszerűvé teszi a Magyar Vöröskereszt jogi-működési környezetét, lehetővé téve ezzel a szervezet társadalom számára is átlátható és nyilvános működését.

A tervezet továbbá számos, a Magyar Vöröskereszt hatályos szabályozásában tapasztalható hiányterületet szabályoz, így biztosítva hosszútávon a szervezet kiemelt jelentőségét és működési garanciáit.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma)