Eredményesek a VM szerkezetátalakítási programjai

Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkent a fekete munkavégzés a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által indított zöldség, gyümölcs, dohány valamint a kérődző szerkezetátalakítási programoknak köszönhetően. A VM 2010-ben indította el a szerkezetátalakítási programokat a zöldség, gyümölcs és dohány ágazatokban. E programok legfőbb célja a kiemelkedően nagy kézimunka igényű ágazatokhoz kapcsolódó élőmunkaerő további foglalkoztatása, a vidéki munkahelyek védelme és megtartása. 
Vágólapra másolva!

A programban 2010 és 2011-ben évente több mint 1100 dohánytermelő, közel 5700 hektárral, és több mint 680 zöldség- és gyümölcstermelő mintegy 7200 hektár termőterülettel vett részt. A gazdálkodók a dohány szerkezetátalakítási támogatás részeként 2010-ben 5,7 millió munkaóra, míg a 2011. évben 6,3 millió munkaóra keretében biztosították a foglalkoztatást és fizették meg a munkavégzés utáni járulékokat.

A zöldség, gyümölcs szerkezetátalakítási támogatás részeként a gazdák 2010-ben 4,5 millió munkaóra, míg 2011-ben 6,2 millió munkaóra keretében biztosították a foglalkoztatást, és fizették meg a munkavégzés utáni járulékokat. A programnak köszönhetően jelentősen csökkent a zöldség-gyümölcs illetve a dohánytermelő ágazatban a fekete munkavégzés.

A 2010-es megnyitás eredményeit ismerve, és a zöldség, gyümölcs ágazat felől érkező igényt elfogadva a VM 2012-től megteremtette annak lehetőségét, hogy újabb, a programhoz korábban még nem csatlakozott zöldség, gyümölcs termeléssel foglalkozó gazdálkodók is beléphessenek. Ennek eredményeként 655 zöldség-, gyümölcstermelő több mint 4100 hektárral jelezte belépési szándékát, ami azt jelenti, hogy tovább bővülhet a foglalkoztatottság ezekben a kézimunka-igényes ágazatokban.

A szerkezetátalakítási program eredményességét felismerve, a tárca 2012-től elindította a kérődző szerkezetátalakítási programot, melynek legfőbb célkitűzése a munkahelyek megőrzése mellett az érintett ágazatban a beruházások ösztönzése, valamint a résztvevők szakmai képzettségének fejlesztése. A program idei indulásakor közel 12 ezer kérelem érkezett. A kérelmezők több mint fele vállalta, hogy gazdaságát beruházásokkal fejleszti. A Vidékfejlesztési Minisztérium továbbra is kiemelt feladatának tekinti a mezőgazdaságban foglalkoztatottak munkahelyének megőrzését, védelmét, a sikeres szerkezetátalakítási programok továbbvitelét.