Háborús bűnökkel gyanúsítanak egy brit tisztet

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indított a brit védelmi minisztérium Tim Collins alezredes, az iraki háború egyik legnépszerűbb, hősként ünnepelt brit parancsnoka ellen súlyos háborús kihágások miatt. A feljelentés szerint a tiszt az iraki hadifoglyokból erőszakkal próbált információt kicsikarni.
Vágólapra másolva!

Tim Collins alezredes, a Királyi Ír Ezred vezénylő tisztje a védelmi tárcához beérkezett feljelentés szerint egy vezető iraki civil személyiséget pisztolyának agyával megsebesített a fején, az iraki hadifoglyokból tettlegességgel próbált információt kicsikarni, polgári lakosok lába elé lőtt, hogy megfélemlítse őket. A vádak szerint súlyosan megsértette a hadviselési szabályokra vonatkozó genfi konvenciót.

A vizsgálat ténye azért keltett rendkívül feltűnést szerdán Londonban, mert éppen Collins volt az, aki a szárazföldi hadműveletek előestéjén, a világsajtó egészét bejáró beszédben intette katonáit arra, hogy a harcban ádázak, de a győzelem után "nemesen nagyvonalúak legyenek" az irakiakkal szemben. Arra utasította az ezredet, hogy ne legyenek "túlbuzgóak az emberölésben", ellenkező esetben szégyent hoznak az alakulatra és az országra. Collins utasította az alakulatot arra is, hogy a halott ellenséget tisztességgel temessék el a csatatéren.

Harci beszédének másolata hírek szerint bekeretezve felkerült George Bush amerikai elnök irodájának falára, Károly walesi herceg, a brit trón várományosa pedig a királyi protokoll szigorát megtörve személyes levélben fejezte ki az alezredesnek elismerését.

A brit védelmi minisztérium szóvivője szerdán csak annyit ismert el, hogy a brit hadsereg egy tisztje ellen valóban vizsgálat folyik, de részletekkel nem szolgált. Nem derült ki az sem, hogy a vádakat ki hozta fel Collins ellen. A minisztérium azonban a The Sun napilap értesülése szerint tolmácsokkal kiegészített külön vizsgálóbizottságot menesztett Irakba, a volt hadifoglyok kikérdezése végett.

Az Amnesty International (AI), a világ legnagyobb emberi jogi szervezete már a múlt héten bejelentette Londonban, hogy értesülései szerint a szövetségesek hadifoglyokat, köztük hadifogolyként kezelt civileket kínoztak Irakban. Az AI egyik helyszínen járt szakértője múlt pénteki londoni sajtóértekezletén azt mondta, hogy legalább húsz olyan irakit hallgatott meg, akiket a szövetségesek a háború idején hadifogolyként kezeltek, és akik arról számoltak be, hogy brit vagy amerikai katonák rendszeresen verték és kínozták őket. A meghallgatottak fele polgári személy volt.