Háromezer olasz békefenntartó megy Irakba

Vágólapra másolva!
Háromezer katonát vezényel Dél-Irakba az olasz hadsereg. A csapatok egy része békefenntartó feladatokat lát majd el. Így az olasz kormány korábbi ígéretével ellentétben nem csak a humanitárius akciókban vesznek részt az olasz csapatok.
Vágólapra másolva!

Brit irányítás alatt áll majd az a háromezer olasz katona, akiket júniusban vezényelnek Irak déli részébe. A katonák békefenntartó feladatokat látnak majd el. A hírt Salvatore Cicu olasz védelmi államtitkár is megerősítette. Nem hivatalos források szerint az olaszok a spanyol katonákkal együtt fogják támogatni a briteket Bászra körzetében.

Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irak

Az olasz kormány korábbi ígéreteivel ellentétben nem egyszerűen humanitárius misszióról lesz szó, hanem békefenntartó tevékenységről. Az olaszok kilenc másik ország csapataival működnek majd együtt.

A szárazföldi hadsereg 1800 embert mozgósít a célra. A térségbe vezénylik a Garibaldi dandár katonáit, a koszovói missziók veteránjait. Az egységek Centauro típusú harckocsikat, szállító, illetve felderítő és harci helikoptereket visznek magukkal. A légierő mintegy négyszáz embert bocsát rendelkezésre, akik főleg a C130-as típusú szállító repülőgépeket szolgálják ki. Közöttük számos műszaki szakember is lesz, akik egy repülőtér helyreállításával foglalkoznak majd.

A haditengerészet két aknaszedő hajóval és egy cirkálóval vesz részt a műveletben, a térségbe küldik a San Giusto elnevezésű hajót, melynek fedélzetén kórházat rendeztek be. A hadsereg munkáját a carabinierik (olasz csendőrök) egyik ezrede egészíti majd ki. Ezen kívül olyan műszaki szakemberek is közreműködnek majd az olasz egységek munkájában, akik az utakat, a vasútvonalakat és a telefonhálózatot hozzák rendbe.

A katonák kiküldése és szerepe két nappal ezelőtt vált biztossá, amikor Londonban összeültek a szövetséges országok katonai vezetői. Itt tisztázták az olasz csapatküldés feltételeit.