Bush: Folytatódik a harc

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök a nemzethez intézett rádióbeszédében sem jelentette be az iraki háború végét. Az eddigi eredményeket, az Irak elleni győzelmet csak egy csata megnyerésének nyilvánította a "terrorizmus ellen tovább folytatódó háborúban".
Vágólapra másolva!

Az elnök szombati rádióbeszédében emlékeztetett rá, hogy "számos országban működnek még a terrorhálózatok szétszórt sejtjei és a napi hírszerzési értesülések tanúsága szerint továbbra is összeesküvést szőnek a szabad népek ellen". Az amerikai elnök Észak-Koreára, Szíriára, Iránra célozva figyelmeztette a "latorállamokat", hogy az Egyesült Államok nem fogja ölbe tett kézzel nézni, ha tömegpusztító fegyverek beszerzésére vagy előállítására törekednek. Bush hangoztatta, hogy példa nélkül álló intézkedéseket hoztak az ország védelmére és folytatják a hajtóvadászatot a terroristák kézre kerítésére, mielőtt azok még lesújthatnának.

Bush bejelentette az iraki háború végét/irak/20030502bush.html

George Bush méltatta az iraki háborúban katonai segítséget nyújtó államokat és kiemelte közülük Ausztráliát, amelynek kormányfője a hét végén az elnök crawfordi birtokán vendégeskedik. John Howard ausztrál kormányfő és vendéglátója péntek este együtt repült a légierő egyes számú, elnöki gépén Kaliforniából Texasba. Bush pénteken a partokhoz közeledő Abraham Lincoln repülőgép-hordozón a hazatérő tengerészek előtt elmondott beszédében bejelentette, hogy Irakban befejeződtek a hadműveletek, a nagyobb szabású harci cselekmények, a szövetséges erők felülkerekedtek, és bár a biztonságot még nem mindenütt teremtették meg, de a fő figyelmet már Irak újjáépítésére fordítják. Az elnök óvakodott attól, hogy hivatalosan befejezettnek nyilvánítsa az iraki háborút és kinyilvánítsa a győzelmet, mivel nemzetközi jog szerint szabadon kellene bocsátani a hadifoglyokat és nehéz lenne folytatni a bukott bagdadi rezsim vezetői utáni hajszát. Nem találtak eddig tömegpusztító fegyvereket sem, amelyek leszerelésével az elnök a háborút indokolta.

Az Irak elleni katonai fellépés legfőbb támogatói közül Tony Blair brit és José Maria Aznar spanyol kormányfő már vendégeskedett a texasi Crawfordban, ami a legkifejezettebb elnöki elismerés jelének számít. A canberrai kormány a közvélemény tiltakozása ellenére kétezer katonával vett részt az iraki háborúban.

George Bush rádióbeszédében hangoztatta, hogy Ausztrália erős szövetséges a terrorizmus elleni háborúban, katonái fontos szerepet játszottak Irak felszabadításában és Amerika mélyen hálás az értékes segítségért.

Ausztrália katonai-polgári egységgel részt vesz az iraki tömegpusztító fegyverek utáni kutatásban, valamint közreműködik a bagdadi repülőtér forgalmának irányításában és szakemberekkel segíti a mezőgazdaság talpra állítását. A canberrai kormány hamarosan irodát nyit Bagdadban az újjáépítésben való ausztrál részvétel összehangolására. A kétezer ausztrál katona nagy része azonban májusban hazatér. Ausztrália nem szándékozik jelentős erővel hozzájárulni az iraki békefenntartáshoz, mivel másutt, így Kelet-Timorban is ellát már ilyen feladatokat.