Iraki támadás amerikai katonák ellen Moszulban

Vágólapra másolva!
Moszul elfoglalása óta a legsúlyosabb támadás érte hétfőn az észak-iraki várost megszálló amerikai katonákat, akik helikopterek bevetésével válaszoltak. A Reuters brit hírügynökség tudósítója szerint két, a Tigris folyó nyugati partján lévő amerikai állást vettek ismeretlenek heves géppuskatűz alá, amit a katonák viszonoztak a felmentő helikopterek megérkezéséig. Áldozatokról nem érkezett jelentés.
Vágólapra másolva!

A támadókat nem tudták azonosítani, de az amerikai alakulatokat előzőleg a nap folyamán helyiek értesítették, hogy Szaddám Huszein hívei támadásra készülnek a megdöntött elnök 66. születésnapján.

Baakúba városában, a Bagdadtól északkeletre, az iráni határ mentén elterülő Dijála tartomány központjában is rálőttek hétfőn amerikai katonákra, miközben azok egy hivatali központból űztek ki olyan fegyvereseket, akik elvetik az új kormány amerikai védnökséggel való létrehozását. Az irakiak három irányból nyitottak tüzet az épületet megszálló katonákra. Sean Brack amerikai őrmester szerint a kialakult tűzharcban egy iraki vesztette életét.

Az AFP francia hírügynökség szerint az amerikaiak csak apránként tudják kiterjeszteni ellenőrzésüket Baakúba körül, mivel a térség ellenőrzéséért félkatonai csoportok kezdtek harcot egymással.

Az öböl menti országokat sorra látogató Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter eközben Katarban megismételte, hogy az Egyesült Államok hamarosan csökkenteni fogja perzsa-öbölbeli katonai jelenlétét, miután Irak már nem jelent fenyegetést a térségre nézve.