Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Amerikai fogságban Bagdad álpolgármestere

Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg őrizetbe vette Mohamed Mohszen al-Zubajdit, Bagdad önjelölt polgármesterét. A férfi különböző parancsokat adott ki, mintha ő lenne a város irányítója. Erre azonban semmilyen jogalapja sem volt.
Vágólapra másolva!

Mohamed Mohszen al-Zubajdi napok óta úgy tett, mintha ő lenne Bagdad polgármestere. Az amerikai hadsereg megelégelte, hogy saját hatalmi bázisát kezdi kiépíteni, párhuzamosan Jay Garner nyugalmazott altábornagygyal, akit az amerikai kormány nevezett ki Irak vezetésére.

Al-Zubajdi az elmúlt napokban irodákat nyitott, és regisztrálta a régi állami alkalmazottakat, azt ígérve, hogy majd ismét munkát kaphatnak. Több állami vállalatnak pedig levelet írt, hogy a termelés beindításával várják meg utasításait. Állítólag fegyvert és egyenruhát is osztani kezdett híveinek. Az álpolgármester hét munkatársát is elfogták az amerikaiakat. Hivatalosan azzal vádolják őket, hogy akadályozzák a város újjáépítését, jelentette a BBC. A letartóztatások aznap történtek, amikor Jay Garner megkezdte az ország új belügyi apparátusának kiépítését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről