Tárik Aziz nem kap menedéket

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia nem nyújt menedéket Tárik Aziz volt iraki miniszterelnök-helyettesnek. A magas rangú iraki állami tisztségviselő, aki szerdán adta meg magát, állítólag információkat ígért Huszein rendszeréről a menedékjogért cserébe.
Vágólapra másolva!

A brit belügyminisztérium álláspontja szerint szóba sem jöhet a menedékjog megadása egy olyan személynek, aki durván megsértette mások emberi jogait. A 67 éves Aziz, aki szerdán adta meg magát, állítólag kérelmezte a brit menedékjogot, cserébe pedig információkat ígért Huszein rendszeréről. Aziz attól fél, hogy az irakiak kivégzik vagy az amerikaiak börtönbe zárják. A CIA szerint Aziz valószínűleg tudja, mi történt az iraki vezetőkkel, beleértve magát Szaddám Huszeint is, sőt azt is tudhatja, hol vannak Irak tömegpusztító fegyverei - írja a BBC.

Aziz a rezsim 55 leginkább keresett vezetőjének nevét tartalmazó listán a 43. helyen szerepelt, az 52 kártyalap közül pedig a pikk nyolcason látható arcképe és neve. Az ABC televízió értesülése szerint Tárik Aziz megadásáról egyik fia tárgyalt műholdas mobiltelefonon az Egyesült Államokban élő barátja segítségével. A The Guardian című brit napilapnak nyilatkozó Szaddám Aziz - a volt iraki kormányfőhelyettes 25 éves fogorvos fia - cáfolta, hogy apja korábban Szíriába menekült volna. Állítása szerint a háború alatt mindvégig Bagdadban tartózkodott.