Amnesty: Megszégyenítik az iraki foglyokat

Vágólapra másolva!
Az Amnesty International magyarázatot vár az amerikai kormánytól arra, miként készülhettek Bagdadban olyan felvételek, amelyen amerikai katonák lemeztelenített iraki foglyokat kísérnek. A fotók egy norvég lapban jelentek meg pénteken.
Vágólapra másolva!

Négy teljesen meztelen, összekötött kezű iraki fiatalembert ábrázol az a fotó, amely a legnagyobb példányszámú norvég napilap, a Dagbladet pénteki számában jelent meg. A fényképen az látható, hogy a négy irakit két fegyveres, egyenruhás amerikai katona vezeti.

Az [origo] Irak-oldala/irak/index.html

A lapban más, hasonló témájú fényképet is nyilvánosságra hoztak pénteken, az Amnesty International azonnal felháborodásának adott hangot. A nemzetközi jogvédő szervezet azt követeli az amerikai kormánytól, hogy haladéktalanul vizsgálja ki a történteket, és a vizsgálat eredményeit hozza nyilvánosságra.

A nagy méretű fénykép a norvég lap címoldalán jelent meg. Az újságban egy másik fotó is szerepel, azon egy félmeztelen arab férfi látható, mellkasán arab felirattal: a rabló Ali-baba. Ha ezek a fényképek nem hamisítványok, az emberi jogok durva megsértését láthatjuk rajtuk - jelezte a vizsgálatokat követelő Amnesty International.

A lap - amerikai katonai forrásokra hivatkozva - azt írja, hogy a felvételek a hatalmas, bagdadi Zavra parkban készültek, és a lemeztelenítés hatásos módszer a rablók, fosztogatók féken tartására, amelyet gyakorta alkalmaznak velük szemben. Egy másik amerikai katonatiszt ugyanakkor tagadta, hogy a katonák ilyen módszerekkel élnének.