Amerikai fogságban a volt iraki kémfőnök

Vágólapra másolva!
Az amerikai erők őrizetbe vették Faruk Hidzsazit, az iraki hírszerző ügynökség, a Muhabarat külföldi műveleteiért felelős egykori igazgatóját.
Vágólapra másolva!
Irak-oldal/irak/index.html

A Reuters hírügynökségnek részletek ismertetése nélkül egy amerikai illetékes annyit közölt, hogy Faruk Hidzsazit a szíriai-iraki határ közelében vették őrizetbe csütörtökön.

Hidzsazi a kilencvenes évek elején felelt a hírszerzés külföldi műveleteiért. Akkor kísérelt meg az ügynökség merényletet a Kuvaitba látogató akkori amerikai elnök, az idősebb George Bush ellen. Ezt követően nagykövetként képviselte országát Tunéziában és Törökországban.

A múlt héten amerikai kormányzati illetékesek arról számoltak be, hogy Washingtonnak tudomása van róla, miszerint Hidzsázi Szaddám Huszein elnök rendszerének bukása miatt Szíriába menekült, és ennek kapcsán azzal vádolták meg Damaszkuszt, hogy az iraki háborúban segítette és segíti az iraki rezsimet, annak bukása után pedig menedéket ad tagjainak. Szíria visszautasította a vádakat, miközben vízumkényszert rendelt el az iraki állampolgárokkal szemben.

Hidzsázi nem szerepelt az Egyesült Államok által leginkább keresett 55 iraki vezető listáján. Az iraki vezető azonban információk birtokában lehet Szaddám Huszein sorsáról, az iraki fegyverkezési programról.

Törökországi nagykövetként Hidzsázi 1998-an Afganisztánban járt, ahol - washingtoni állítás szerint - Kandahárban találkozott Oszama bin Ladennal, az al-Kaida vezetőjével. Az iraki kormány azonban határozottan cáfolta a találkozó létrejöttét.

Hidzsázit ugyanaznap vették őrizetbe, amikor Bagdadban feladta magát az amerikai erőknek Tárik Aziz volt iraki miniszterelnök-helyettes. Az amerikai középső parancsnokság szóvivője pénteken Aziz sorsáról szűkszavúan csak annyit közölt, hogy folyik a volt iraki politikus kihallgatása a koalíciós erők által.