Négy katonai támaszpontot tervez az USA Irakban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok négy katonai támaszpontot szeretne fenntartani Irakban, az ország rendezése után. Egyet a bagdadi repülőtér, egyet Násziríja közelében, egyet egy nyugat-irakli légibázisnál, egyet pedig északon, egy kurd területen lévő légikikötőnél. A The New York Times értesülését a Pentagon nem erősítette meg.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://origo.hu/irak

Az Egyesült Államok olyan hosszú távú katonai kapcsolatokra törekszik Irak majdani új kormányával, amely a Pentagon számára lehetővé tenné négy katonai támaszpont fenntartását a térségben. Minderről a The New York Times című amerikai lap számolt be legfrissebb számának internetes kiadásában, a Pentagon szóvivője ugyanakkor nem erősítette meg a jelentést.

A tekintélyes lap katonai forrásokra hivatkozva arról írt: az amerikai katonai vezetés reméli, hogy négy támaszpontot tarthat fenn Irakban, egyet a Bagdad közvetlen közelében lévő nemzetközi repülőtéren, egyet Násziríja közelében, Tallil városában, a harmadikat az ország nyugati, sivatagos részén, egy repülőtérnél, a negyediket pedig az ország északi, kurdok lakta területén, a basuri légikikötőnél.

Az amerikai haderő már használja ezeket a bázisokat, mégpedig a megbuktatott Szaddám-rezsim maradványai elleni harc támogatására, utánpótlás és élelmiszer-segélyek biztosítására, valamint felderítő repülésekre.

A The New York Times szerint az amerikai védelmi minisztérium azt reméli, hogy mihelyt a szövetséges erők átadják az ellenőrzést az új iraki kormánynak, az Egyesült Államok - egy esetleges válság esetén - használhatja ezeket a támaszpontokat.

Az új iraki vezetéssel egy olyan hosszú távú katonai együttműködés valósulhat meg, amelyhez hasonló Washington és Afganisztán között áll fenn - idézett a lap egy magas rangú amerikai tisztségviselőt.

Az Egyesült Államok tudatában van annak: a növekvő közel-keleti és délnyugat-ázsiai amerikai katonai jelenlét miatt az a vád érheti Washingtont, hogy egyfajta birodalmat épít, és ez új célpontokat kínálhat a terroristák számára - írta a lap.