Elfogták Szaddám féltestvérét

Vágólapra másolva!
Bagdadban elfogták Barzán Ibrahim al-Tikritit, Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök féltestvérét. Al-Tikriti az elnök tanácsadója és a titkosszolgálat vezetője is volt, szerepelt az Egyesült Államok által leginkább keresett 55 iraki vezető listáján.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://origo.hu/irak

Az amerikai különleges erők csütörtökön Bagdadban elfogták Barzán Ibrahim al-Tikritit, Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök féltestvérét - jelentette be Vincent Brooks dandártábornok, az amerikai középső parancsnokság szóvivője a katari főhadiszálláson.

Al-Tikriti az elnök tanácsadója volt, és bőséges ismeretei vannak a rezsim belső működéséről - közölte Brooks. Elmondta: az amerikai különleges erők iraki információk alapján indított, tengerészgyalogosok által is támogatott bagdadi akciója semmilyen áldozatot - sem barátit, sem ellenségest - nem követelt.

Brooks szerint al-Tikriti irányította az iraki titkosszolgálatot 1979 és 1983 között, majd 1988 és 1997 között Irak ENSZ-nagykövete volt. Az elfogott politikus, akinek bagdadi otthonát a múlt héten amerikai rakétatalálat érte, rajta volt az Egyesült Államok által leginkább keresett 55 iraki vezető személyiség listáján - utal rá a Reuters.