Eladó egy amerikai hadifogoly fülbevalója

Vágólapra másolva!
Az iraki nagyvárosokba behatoló szövetséges katonák többsége gyűjti a Szaddám-rendszer ereklyéit és emléktárgyait. A legtöbben megtartják a Szaddám-relikviákat, az iraki harci trófeákat. Néhány katona azonban azt reméli, hogy hazaérkezése után jó pénzért adhat majd túl a Szaddám-arcképeken, -zászlókon és az iraki személyi kultusz más tárgyain.
Vágólapra másolva!

Az Irakban harcoló szövetséges katonák több elfoglalt nagyvárosban is gyűjtik Szaddám Huszein rendszerének és személyi kultuszának emlékeit, tárgyait, ereklyéit. A legtöbb katona azt tervezi, hogy hazaérkezése után is megtartja a diktatúra emléktárgyait. Sokan azonban üzleti hasznot remélnek a Szaddám-rendszert jelképező tárgyaktól.

Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irakeBayhttp://www.ebay.com

Nathan Braswell amerikai őrmester egy zászlót talált egy elfoglalt iraki bázison. Braswell a Reutersnek azt mondta: reméli, hogy szép összeget kap majd érte, ha hazaérkezése után eladja az interneten. Az őrmester elmondta, hogy a zászlót akkor találta, mikor társaival behatolt egy Bagdadban található parancsnoki épületbe. Zsákmányáról csak annyit árult el: a zászló hatalmas méretű, és jó állapotban van.

Az eBay internetes portálon, ahol bárki szabadon bocsáthat árverésre tárgyakat, már most is több ezer iraki emléktárgy vár gazdára. Az eBayen kínált iraki relikviák ráadásul igen kapósak. Volt olyan Szaddám-arcképpel ellátott iraki bankjegy, amely közel 40 ezer forintért talált gazdára. Többféle, a háborút ellenző, illetve támogató matricát, iraki térképet, a Bagdadot elfoglaló 3. amerikai szárazföldi dandár pólóját, iraki katonai sisakot, egy amerikai hadifogoly fülbevalóit és sok minden mást is meg lehet szerezni az eBayen.

Forrás: EPA
Emlék Irakból

Braswell is azt tervezi, hogy itt próbál majd túladni a zászlón. Egy gyűjtőnek talán tetszeni fog - vélekedett az amerikai őrmester.

Sokan a harcmezőn és az iraki raktárakban található fegyvereket adják el. Egy amerikai tengerészgyalogos különböző szuronyokat és katonai tőröket gyűjtött össze, melyek darabját 20 dollárért (4500 forint) kínálja bajtársainak.

Sokan csak egyszerűen hazaviszik az Irakban összegyűjtött tárgyakat, és kiakasztják a falra - írja a Reuters. A katonák által gyűjtött tárgyak között több nagyon bizarr darab is akad, többen visznek haza magukkal iraki tüzérségi lövedékeket, iraki gázálarcokat, Szaddám-arcképeket, rohamsisakokat. A legtöbben kalasnyikovot vagy az iraki tisztek kézi fegyvereit szeretnék magukkal vinni, ilyen értékes zsákmányt azonban csak kevesen találnak. A katonák gyűjtögetéséről Alex Fala amerikai tizedes a brit hírügynökségnek azt mondta: amikor hazamész, meg kell mutatnod, hogy ott jártál Irakban. Ezért csinálunk képeket, és ezért visz magával haza mindenki valamit.