Múzeumokat is fosztogatnak Bagdadban

Vágólapra másolva!
Moszul és Bászra után már Bagdadban is fosztogatásba kezdtek az emberek, a szövetséges csapatok egyelőre nem tudnak úrrá lenni a káoszon. Pénteken az iraki fővárosban többek között a nemzeti régészeti múzeumot is kirabolták. Korábban más városokban bankokat, kórházakat, boltokat, állami intézményeket ürítettek ki.
Vágólapra másolva!

Bagdadban fosztogatók betörtek a nemzeti régészeti múzeumba, és folyik a legjelentősebb ilyen jellegű iraki intézmény kirablása - jelentette az AFP tudósítója. Bagdad mellett a többi nagyobb városban, így Bászrában és Moszulban is káosz tört ki, az emberek fosztogatnak.

Irak-oldal/irak/index.html

A fosztogató irakiak korábban már több bankot is kiraboltak. Az abu-dzabi arab hírtelevízió pénteki képein látni lehetett, hogy a zavargásokban irakiak egy csoportja betört egy moszuli bank épületébe, ahonnan nagy mennyiségű készpénzt zsákmányolt. A pénz egy részét a fosztogatók az utcán szétszórták az emberek között.

Szerda óta a legtöbb elfoglalt iraki városban zavargások vannak. Bagdadban már a múzeumok előtt kórházakat is megrohamozott a lakosság, de kifosztottak több kormányzati épületet és élelmiszerraktárat is. A boltosok már fegyverrel védik üzleteiket.

Sem Bagdadban, sem Bászrában és a többi nagyobb városban sem tudják fenntartani a rendet a szövetséges csapatok. A szövetségesek bejentették: bár szeretnék, ha az irakiakból álló helyi vezetés állítani helyre a rendet, de ha ez nem sikerül, akkor a katonák fegyvert használnak majd a fosztogatások megállítására. Öt bankrablót pénteken már lelőttek brit katonák.