Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megkezdték a brit csapatok kivonását Irakból

Vágólapra másolva!
Kivonják Irakból a 45 ezres brit haderő egy részét - jelentette be pénteken a brit hadügyi miniszter. Eddig 4 vadászbombázót, 2 csatahajót, néhány helikoptert és egy tábori kórház 550 fős személyzetét irányították haza, amelyek hamarosan el is hagyják Irak térségét. A kivonások után is jelentős brit haderő marad még Irakban.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az Irakban harcoló brit csapatok egyes egységeinek kivonása és hazaszállísa - jelentette be pénteken Adam Ingram brit hadügyi miniszter. Néhány kisebb egységet már el is szállítottak Irakból. Ingram Tony Blair brit kormányfő korábbi kijelentését megismételve azt mondta: semmi nem indokolja, hogy a szükségesnél tovább maradjanak a brit egységek Irakban.

Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irak

A légierő négy Tornádó repülője, néhány helikoptere és a flotta két csatahajója már elindult Nagy-Britannia felé. A hírek szerint hamarosan kivonják a Perzsa-öbölből a brit haditengerészet zászlóshajóját, az Ark Royal repülőgépszállító anyahajót is.

Hazautazhatott az egyik brit tábori kórház 550 fős személyzete is. Két ilyen brit kórházi egység azonban továbbra is a terepen marad.A létszámcsökkentés után is jelentős brit haderő marad még az országban. Nagy-Britannia 45 ezer katonát küldött Irakba a háború előtt.

A hadügyi miniszter az Irakban harcoló brit haderő létszámcsökkentése kapcsán kijelentette: bár a helyzet biztató Irakban, további heves harcok lesznek még hosszú ideig egyes térségekben. Ingram azt is elmondta, hogy az Irakban maradó brit csapatok is részt vesznek majd a tömegpusztító fegyverek felkutatásában.

A brit védelmi minisztérium a csapatkivonásokkal egy időben olyan speciális egységeket is küld Irakba, amelyek segítenek majd helyreállítani a rendet és létrehozni az új kormányzati rendszert az országban - mondta a brit hadügyi miniszter.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről