Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csapdák várják a szövetségeseket Bagdadban

Vágólapra másolva!
Fejmagasságban kifeszített drótkötelek, taposóaknák, időzített robbanószerkezetek, Molotov-koktélok és civilnek öltözött iraki harcosok várják a Bagdadban harcoló amerikai csapatokat - állítja az amerikai hadvezetés. Szervezett iraki ellenállásba egyre ritkábban ütköznek a szövetségesek, a csapdák azonban még mindig komoly veszélyt jelenthetnek. Az amerikai csapatok további kemény harcokra készülnek.
Vágólapra másolva!

Az irakiak csapdákkal próbálják lassítani a szövetséges csapatok előrehaladását Bagdadban. A város utcáin több helyen drótokat feszítettek ki fejmagasságban, amelyek levághatják az óvatlan katonák fejét. Az iraki katonák rögtönzött bombákkal és Molotov-koktélokkal támadnak a szövetségesek járműveire.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakBagdad-térképjavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_bagdad/terkep.html', 530, 510)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A Reuters amerikai katonai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a szövetéges csapatok, amelyek hétfőn benyomultak Bagdadba, több helyen találták szembe magukat szokatlan védelmi módszerekkel és eszközökkel. Sokfelé helyeztek el időzített bombákat a város iraki védői. Taposóaknákat és olyan gránátokat is elhelyeztek az utcákon, amelyek akkor robbannak fel, amikor egy jármű áthalad az élesítőszerkezeten.

Az amerikai csapatok fel vannak készülve az ilyen harci módszerekre is, és számítanak rá, hogy egyre több ilyen csapdával találkoznak majd Bagdad központjában. Vincent Brooks amerikai parancsnok keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: az amerikai katonákat felkészítették, hogy ilyen eszközöket vetnek be az irakiak és ilyen csapdákba ütköznek majd.

Több helyen orvlövészek leselkednek az amerikai katonákra az iraki fővárosban. A jelentések szerint az amerikai egységek többfelé ellenséges tűzbe kerültek. A lövéseket azonban nem nyílt tűzharcban adták le az iraki csapatok, hanem lesből támadva. Egy amerikai harckocsit egy hotelben megbújó iraki katonák támadtak gránátokkal.

Szaddám hóhéraira csaptak le a szövetségesek/irak/20030401fedajin.html

Az irakiak többfelé civilnek öltözve csalják tőrbe az amerikai katonákat. A háború első napjaiban Násziríja környékén ejtettek fogságba ezzel a módszerrel 14 amerikai katonát. A hírek szerint hasonló a módszere a fedajínoknak, a Szaddám-rendszer leghűségesebb milicistáinak is.

A szövetségesek szerint ezen kívül az sem ritka, hogy az iraki hadsereg élő pajzsként használ civileket és olyan épületekbe telepít harci egységeket, amelyeket a polgári lakosság használ. Ilyen eset volt, amikor mecsetekből nyitottak tüzet a szövetséges csapatokra, vagy amikor - a katari amerikai-brit főparancsnokság szerint - a külföldi tudósítók szállódájából lőttek egy amerikai egységre.

Szervezett ellenállással már csak elvétve találkoztak az amerikai csapatok, amikor behatoltak Bagdadba. A szövetséges katonák mindössze 2-300 iraki fegyverest és 40-50 harci járművet láttak a város utcáin. Mindössze ennyien próbálták megakadályozni az amerikai behatolást a szövetségesek jelentései szerint. A szerda reggeli amerikai hadműveletek sem ütköztek komoly ellenállásba a város keleti és északi részén. Az amerikai hadvezetés azonban figyelmeztetett: további kemény harcok és hosszú napok várnak még a szövetségesekre. Egy amerikai tiszt szerdán a BBC-nek azt mondta: a háború még nem ért véget.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről