Szövetségesek lebombáztak egy amerikai-kurd konvojt

Vágólapra másolva!
Tizennyolcan meghaltak, negyvenöten pedig megsérültek, amikor amerikaiak lebombáztak egy amerikai katonákból és kurd civilekből álló konvojt Észak-Irakban. A szövetségesek egy iraki tankot akartak kilőni, az amerikai repülő tévedésből a kocsioszlopot támadta.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Amerikaiak lebombáztak egy szövetséges katonákból és kurd civilekből és fegyveresekből álló konvojt Észak-Irakban - jelentette a BBC tudósítója. A brit hírtelevízió munkatársa - aki szintén megsérült az incidens során - több halottról és sérültről számolt be. Később azt jelentette, hogy legkevesebb 12 kurd harcos és négy amerikai katona halt meg a támadás során. A Reuters szerint 18 halálos áldozata és 45 sérültje van a bombázásnak.

A BBC újságírója szerint a "pokollá vált helyszínen" holttestek, sérült emberek hevertek a lángba borult járművek körül. A helyszínen meghalt a BBC tolmácsa is. A konvojban 8-10 jármű haladt, ezek közül kettő szállított amerikai katonákat. A BBC tudósítója szerint a sérültek között van a Kurd Demokrata Párt vezetőjének testvére is.

A brit hírtelevízió munkatársa délután küldött részletes jelentésében azt mondta: az incidens akkor történt, amikor az amerikai-kurd katonai konvoj amerikai parancsnoka mintegy másfél kilométerre meglátott egy iraki harckocsit, amely feléjük tüzelt.

Az amerikai parancsnok légi támogatást hívott, és rövidesen két amerikai F-15-ös jelent meg a légtérben, ám az egyik gép az iraki harckocsi helyett a gépkocsioszlopot bombázta.

A tudósító szerint a hibát az okozhatta, hogy a konvoj közvetlen közelében volt egy már korábban kilőtt iraki tank. Az amerikai pilóta tévedésből ezt nézhette a kijelölt célpontnak. Az amerikaiak valószínűleg azonnal észrevehették a tévedést, mert nem folytatták a támadást - tette hozzá.