Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Britek nyomulnak Bászra központjába

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a második legnagyobb iraki város, Bászra bevétele. A brit egységek elkezdték a nyomulást a stratégiai fontosságú város központjába. A brit katonai szóvivő szerint csekély az ellenállás, a BBC ugyanakkor arról számolt be, hogy a brit katonák heves tűzharcba keveredtek iraki fegyveresekkel.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

A dél-iraki Bászrát körülvevő brit egységek három nagyobb oszlopba rendeződve benyomultak a stratégiai fontosságú városba. Ezzel megkezdődött a második legnagyobb iraki város bevétele. Az akcióban páncélosok és több ezer fős gyalogság vesz részt.

Chris Vernon brit katonai szóvivő szerint csekély az ellenállás, a Baasz Párt helyi központjait ugyanis már korábban, a levegőből megsemmisítették, és a helyi lakosság is "nagyon jó információkkal szolgál" a pártaktivisták és a Baasz-milicisták hollétéről. A BBC jelentése szerint ugyanakkor a brit katonák heves tűzharcba keveredtek iraki fegyveresekkel. Az összecsapás közép-európai idő szerint vasárnap hajnal három órakor kezdődött.

A második legnagyobb iraki városból menekülő irakiak szerint a brit tankok már elérték a városközpontot. Chris Vernon a BBC-nek elmondta, tankokkal és gyalogsággal vonulunk be a városba, hogy ellenőrzés alá tudjuk venni az utcákat. A BBC tudósítói szerint ez a művelet már semmiképpen sem felderítés, a katonák ugyanis nem szándékoznak visszavonulni a városból.

Egy másik katonai szóvivő arról számolt be, humanitárius segélyt adnak a civileknek, és szétosztják a Tony Blair brit miniszterelnök üzenetét tartalmazó szórólapokat. A kormányfő ebben békét és jólétet ígér az irakiak számára.

Londoni hírek szerint valószínű az is, hogy egy előző napi, célzott támadásban a szövetségesek megölték a dél-iraki országrész iraki katonai parancsnokát, a hírhedt "vegyész Alit". Az iraki tájékoztatási miniszter vasárnap délelőtt ugyanakkor cáfolta "vegyész Ali" halálhírét.

Szaddám Huszein iraki elnök egyik unokatestvére, a dél-iraki országrész katonai parancsnoka, Ali Hasszán el- Madzsid akkor tett szert a megkülönböztető névre, amikor 1988-ban vegyi támadást vezényelt az ország északi részén lázongó kurdok ellen, több ezer polgári lakost megölve egy faluban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről