Amerikai felderítők újra behatoltak Bagdadba

Vágólapra másolva!
Vasárnap reggel amerikai egységek ismét behatoltak Bagdadba, a szövetségesek azonban egyelőre nem tervezik a város teljes megszállását. A BBC jelentése szerint közel 2000 amerikai harci jármű tart délről Bagdad felé. Egy amerikai katonai szóvivő közölte: a szövetségesek légicsapásai még nagyobb károkat okoztak az iraki fővárost védő Köztársasági Gárda egységeinek, mint azt korábban gondolták.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Amerikai egységek közép-európai idő szerint vasárnap reggel, huszonnégy órán belül már másodszor hatoltak be Bagdadba. A CNN hírtelevízió szerint az amerikai egységek megközelítették az iraki főváros központját. A tévé katonai forrásokra hivatkozva azt is jelentette, hogy a szövetséges erők egyelőre nem tervezik az ötmilliós város tartós megszállását. Jelenleg csupán - mint a források fogalmaztak - harcfelderítésről van szó. Egyidejűleg pedig a cél egyfajta erődemonstráció a Szaddám-rezsimmel szemben.

A háború tizennyolcadik napjára virradóan szinte megszakítás nélkül folytatódott Bagdad bombázása. Az idézett katonai források szerint a szövetségesek repülőgépei rendszeres járőrözést folytatnak az iraki főváros felett. Az iraki hatóságok által elrendelt zárlat ellenére - egyes jelentések szerint - folytatódik az irakiak menekülése a fővárosból.

Az angol BBC vasárnap reggel arról számolt be, hogy jelentős amerikai katonai erők nyomulnak az ország déli része felől a főváros irányába. A BBC egyik tudósítója ennek kapcsán mintegy 2000 harci járműról, köztük számos páncélosról tett említést. Hírügynökségi jelentések szerint az iraki főváros nyugati részén, ahol a legfontosabb hivatali épületek és Szaddám Huszein iraki elnök egyik palotája található, vasárnap reggel ismét megszakadt az áramszolgáltatás.

Az Irak elleni amerikai légi hadműveletek vezetője szerint a Bagdadot védő Iraki Köztársasági Gárdát teljesen felmorzsolták a szövetséges légicsapások. Michael Moseley tábornok szerint az iraki hadsereg, mint szervezett védőerő, nem létezik többé. A szövetségesek katari főparancsnokságának szóvivője vasárnap délelőtt azt mondta: a Bagdadot védő Köztársasági Gárdának még a korábban gondoltnál is nagyobb veszteségeket okoztak a szövetséges erők légitámadásai. Az amerikai szóvivő a BBC tévé politikai magazinműsorának nyilatkozva közölte: hírek vannak arról, hogy a maradékból is rengetegen dezertáltak, civil ruhát öltve elvegyültek a lakosság között.

Az amerikaiak a fővárosi sugárutak mentén tűzharcot vívtak a Köztársasági Gárda alakulataival, melynek során egy páncélost elveszítettek, és az egyik harckocsi vezetője fejlövést kapott a The New York Times honlapján megjelent tudósítás szerint. Az emberek vagy integettek, vagy lőttek az amerikaiakra, akiknek az egyik katona beszámolója szerint nehézséget okozott a civilek és a katonák megkülönböztetése.