Irak: légicsapások - utcai propaganda

Vágólapra másolva!
A szövetséges erők összehangolt légi és tüzérségi csapásokat mértek szombat hajnalban Bagdadra; a helyszínen tartózkodó tudósítók szerint a szakadatlan támadássorozat fő célpontjai ezúttal az iraki főváros keleti peremkerületei voltak.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Előtte, még pénteken este hatalmas robbanás rázta meg a Bagdad központjában az elnöki palotaegyüttesnek azt a részét, amelyet Szaddám Huszein iraki elnök ifjabbik fia, Kuszaj szokott használni. Kézifegyverek ropogása hallatszott Bagdad központjából - a háború több mint két hete alatt most először. Arról azonban egyelőre nincs értesülés, hogy kik lőttek kire és miért.

A Reuters helyszínen tartózkodó tudósítója később arról számolt be, hogy a városközponttól mintegy 30-32 kilométerre keletre lévő körzetre zúdítottak össztüzet. A frontszakasz fölött rakéták, manőverező robotrepülőgépek és légvédelmi lövedékek robbanásai egyaránt láthatóak voltak. Egy amerikai pilóta éjszakai bevetése után visszatérve a Perzsa-öbölben cirkáló Kitty Hawk repülőgép-hordozó fedélzetére elmondta, hogy a magasból ütközetekre utaló tüzeket látott a Bagdad felé vezető összes úton.

Az Irakban harcoló brit erők főparancsnoka szerint árulkodó jelek vannak arra, hogy az iraki fegyveres erők a kilátásba helyezett "nem hagyományos" akció keretében a polgári lakosságot élő pajzsként maguk előtt tolva próbálják majd visszafoglalni a szövetségesektől a bagdadi nemzetközi repülőteret.

Az iraki tájékoztatási miniszter péntek esti bagdadi sajtótájékoztatóján "nem hagyományos támadással" fenyegette meg a bagdadi repülőteret elfoglaló szövetséges erőket. Brian Burridge brit légi marsall úgy vélte, hogy ez két dolgot jelenthet: vegyi, illetve biológiai fegyverekkel végrehajtott támadást, vagy a bagdadi lakosság élő pajzsként történő felhasználását. Burridge a repülőtér elfoglalásáról azt mondta: az olyan gyorsan történt, hogy az irakiak "azt sem tudták, mi történik". A brit főparancsnok szerint vannak ugyan még ellenállási gócok a repülőtér környékén, de "ez semmi ahhoz képest, amit vártunk".

Az iraki televízió pénteki adásában ismét megjelent Szaddám Huszein iraki elnök, de immár Bagdad egyik bombák sújtotta kerületében. A képsorok nyomán a szövetségesek találgatásokba bocsátkoztak, hogy valóban Szaddám Huszeint, vagy esetleg valamelyik hasonmását ünnepelték a helybeliek.

A Pentagon szerint ha még életben is van az iraki államfő, már nem ura a helyzetnek. A vezérkari főnökök egyesített bizottsága műveleti aligazgatója szerint "érdekes", hogy Szaddám Huszein, ha valóban él, szükségesnek ítéli, hogy azt az utcán sétálva bizonyítsa be. A Pentagon ugyanis nem lát hatékony parancsnoki-vezetési tevékenységet az ő (az iraki elnök) szintjén - tette hozzá.

A The Times című londoni napilap szombati számában azt írta: a szövetségesek hírszerzése szerint szinte biztos, hogy nem Szaddám Huszein sétált a felvételen. Az újság úgy tudja, hogy amerikai különleges egységek péntek éjjel Bagdad belterületén kutattak a valódi Huszein után, és a várost bekerítő erők elkezdték lezárni a kivezető utakat.

Londonban és Washingtonban bizonyosra veszik, hogy Szaddám Huszein Bagdadban, 35 bunkerének valamelyikében rejtőzik. A CIA és az MI6 - az amerikai és a brit külső hírszerzés - ugyanakkor most már úgy tartja: Huszein elég jól van ahhoz, hogy még képes legyen kezében tartani a gyeplőt, annak ellenére, hogy a korábbi feltételezések szerint súlyosan megsérült a március 19-én végrehajtott első bombatámadásban. A szövetségesek azonban azt is valószínűnek tartják, hogy Huszein két fia, Udaj és Kuszaj már kimenekült a fővárosból, és valahol Bagdad és Tikrit - Szaddám Huszein szülővárosa - között rejtőznek.