Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Amerikai kézen a bagdadi reptér

Vágólapra másolva!
A szövetségesek elfoglalták a Bagdadtól 20 kilométerre lévő nemzetközi repülőtér egy részét - közölte a brit védelmi miniszter. Az továbbra sem tisztázott, hogy az amerikaiak a stratégiai fontosságú terület mekkora részét tartják ellenőrzésük alatt. A reptérnél kibontakozott ütközetben az amerikaiak 320 iraki katonát öltek meg. Bagdadot péntek reggel több robbanás rázta meg, megvilágítva az áram hiánya miatt elsötétült fővárost.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html',%20500,%20620)

A brit védelmi miniszter péntek reggel bejelentette, hogy a szövetségesek elfoglalták a bagdadi repülőtér egy részét. Azt nem tudta megerősíteni, hogy az egész légikikötő a kezükben lenne. Geoff Hoon a londoni rádiónak adott nyilatkozatában mindazonáltal a bagdadi rezsimre mért döntő lélektani csapásnak nevezte, hogy a szövetséges erők már a repülőtérnél vannak.

Az amerikai katonák péntek hajnalra özönlöttek be a Szaddám Huszein nemzetközi repülőtér területére, majd ellepték a létesítmény központi részét. Egy főtiszt szerint azonban további akciókra is szükség van - írja az MTI. Egy másik főtiszt valamivel korábban arról számolt be, hogy az amerikaiak a repülőtér nyolcvan százalékát ellenőrzik.

A brit védelmi miniszter mellett a BBC-nek nyilatkozott az iraki külügyminiszter is, aki azt mondta, hogy a brit-amerikai haderő "megszégyenülve és megverve fog távozni" Irakból. Nem volt hajlandó ugyanakkor egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy mi van Szaddám Huszein elnökkel, és arra sem, hogy ő mikor látta utoljára személyesen az államfőt.

A szövetséges csapatok a repülőtérnél csütörtök este kibontakozott ütközetben összesen 320 iraki katonát öltek meg. Az amerikai erők 31 légvédelmi ágyút, három páncélozott szállító járművet, 23 teherautót, egy tüzérségi löveget és egy hadfelszereléseket szállító járművet zsákmányoltak, illetve semmisítettek meg.

A péntek hajnali bagdadi bombázás több hullámban zajlott, a belvárosban legalább tizenhat erős robbanást lehetett hallani - néhány robbanás szorosan egymás után jött, majd később percek teltek el a robbanások között - írja a CNN. Az egyik robbanás olyan erős volt, hogy szinte nappali fénnyel borította be az áram hiánya miatt teljesen elsötétült iraki fővárost. A bagdadi televízió azonban folytatta műsorainak sugárzását, a tévéképernyőkön ismét feltűnt Szaddám Huszein iraki államfő, amint egy tanácskozáson elnököl.

Tárik Aziz iraki kormányfő-helyettes csütörtök este az amerikai-brit szövetség katonáihoz intézett felhívásban kijelentette: sok emberéletet követelő, hosszú, véres háború árán sem tudják majd elfoglalni Bagdad városát. "Bagdad védelme jól meg van szervezve, és óriási véráldozattal járó, hatalmas háborúba fog kerülni a támadóknak, ha megpróbálnak behatolni a városba" - mondta az olasz Rai Uno televízió kamerái előtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről