Szaddám újra szerepelt a tévében

Vágólapra másolva!
Az iraki televízió műsorában szerda késő este újra látható volt Szaddám Huszein miniszterei társaságában. Korábban nem mutatták az iraki elnököt a tévében, közleményeit csak felolvasták. A szövetségesek a tévés szereplés ellenére azt közölték, nem tudni, hogy mikor készült a felvétel, azt sem biztos, hogy még mindig életben van Szaddám.
Vágólapra másolva!

Az iraki televízió felvételeket mutatott szerda este Szaddám Huszeinről. Az államfő a kormány tagjainak társaságában volt látható a képen, amint nevetgélve társalog. Azt azonban nem közölték, hogy hol és mikor készült a felvétel. A felvételeken csak annyi látszott, hogy az elnök és kormánya tagjai egy ablaktalan helyiségben ülnek - jelentette a Reuters.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Térkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A televíziós szereplés továbbra sem oszlatta el a kétségeket a Szaddám Huszeinnel kapcsolatos találgatásokkal kapcsolatban. A szövetségesek szakértői szerint nem derült ki, hogy mikor készült a felvétel, ezért az sem biztos, hogy Szaddám még életben van.

Az elmúlt 24 órában az amerikai és brit harci gépek heves támadásokat intéztek Bagdad eleln, több olyan épületet is támadtak, ahol az iraki vezetés feltételezéseik szerint tartózkodhat. A háború kezdete óta sok találgatás hangzott el, él-e még egyáltalán az iraki elnök, túlélte-e a feltételezett tartózkodási helyei ellen intézett légicsapásokat.

Szaddám tévés szereplése előtt az iraki tájékoztatási miniszter, illetve egy műsorvezető olvasta be az elnök közleményeit, melyekben további ellenállásra szólítja fel az irakiakat, emellett pénzt ajánlott fel azoknak, akik lebuktatnak amerikai kémeket. Emellett az Észak-Irakban élő kurdokat is figyelmeztette, ne működjenek együtt az amerikaiakkal.