Cook: a háború minden balsejtelmemet igazolta

Vágólapra másolva!
A háború eddigi menete minden balsejtelmemet beigazolta - jelentette ki Robin Cook exkülügyminiszter, aki Nagy-Britannia háborús politikája ellen tiltakozva lépett ki a kabinetből. Szerinte nagyon rossz megoldás lenne, ha a háború után Amerika venné át Irak átmeneti kormányzását, mert akkor az egész iraki nép ellenállna. 
Vágólapra másolva!

Robin Cook volt brit külügyminiszter attól tart, hogy az iraki háború következtében Nagy-Britannia újra elszigetelődik Európában, kapcsolatai hosszú időre megromlanak európai partnereivel. Cook a belga Le Soir szerdai számában nyilatkozva hangoztatta, hogy a háború menete eddig igazolta minden balsejtelmét. Az irakiak nem fogadták felszabadítóként az angol-amerikai csapatokat, de a háborút most már meg kell nyerni, mert szörnyű lenne, ha az iraki elnök, Szaddám Huszein élve kerülne ki belőle.

Szaddám Huszein és rendszere Cook szerint nem hasonlítható a II. világháborút okozó Németországhoz, mert Hitler megmutatta, hogy kész bármilyen agresszióra, Szaddámot viszont az első öbölháború óta sikerült tíz évig féken tartani a ketrecében. Az európai közvéleményt épp azért nem sikerült meggyőzni a háború indokoltságáról, mert nyilvánvaló, hogy nincs sürgős és vitathatatlan iraki veszély. Az amerikai nagyvárosok elleni példátlan terrorista támadás után sikerült még iszlám országokat is megnyerni a nemzetközi terrorizmus elleni fellépésnek, most a háborúval ez a koalíció szétfoszlott.

A volt brit külügyminiszter kifejezte azt a véleményét, hogy nagyon rossz megoldás lenne, ha a háború után Amerika venné át Irak átmeneti kormányzását, mert az egész iraki nép ellenállna, miközben az arab államok már így is szemben állnak Washingtonnal Izrael egyoldalú támogatása miatt. Lapinformációk szerint ugyanis azt tervezi az amerikai vezetés, hogy egy 23 minisztériumből álló kormány jönne létre Irakban, és valamennyi minisztérium élén amerikai állna.

Ha 2000-ben Al Gore-t választották volna meg amerikai elnöknek, Cook szerint bizonyára nem lenne most háború Irakban. A George Bush elnököt körülvevő republikánusok közül egyesek már a választás előtt az Irak elleni invázióra készültek.