Az utolsó 26 iraki sincs már Taszáron

Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg felfüggeszti az iraki önkéntesek kiképzését Taszáron. Azt nem tudni, hogy később folytatódik-e a program, és az sem egyértelmű, hogy miért állítják le a kiképzéseket. Lehetséges, hogy a kevés jelentkező miatt, hiszen a tervezett 3000 helyett csak 76 iraki fordult meg Taszáron.
Vágólapra másolva!

Kiss Dezső őrnagy, a taszári tábor tájékoztató tisztje az [origo]-nak azt mondta, hogy az amerikai közleményben szereplő felfüggesztés szó arra utal, hogy "az ajtó nyitva marad, újabb program beindítására". Ugyanakkor Kiss szerint a kiképzők és a kiszolgáló személyzet távozása miatt nem valószínű, hogy a közeljövőben folytatódna a program.

Forrás: ==
Amerikai sátor Taszáron

A program leállításának okáról az amerikai hadvezetés csak szűkszavúan nyilatkozott. A hivatalos tájékoztatás szerint az amerikai hadsereg most az Irakban zajló műveletekre koncentrál, és ezért más tevékenységek háttérbe szorulnak. A BBC megkérdezte a taszári bázis amerikai szóvivőjét, hogy az önkéntesek alacsony létszáma miatt állítják-e le a programot. Eredetileg ugyanis 3000 ember kiképzésében állapodott meg a Pentagon a magyar kormánnyal, de csak 76-an vettek részt a felkészítésben. Az amerikai szóvivő nem volt hajlandó válaszolni erre a kérdésre.

A Somogy megyei amerikai katonai támaszponton két turnusban képeztek ki iraki ellenzékieket. A kiképzésben részt vevő iraki önkéntesek a szövetségesek által elfoglalt területek civil közigazgatásának megszervezésében vesznek majd részt. Az amerikai hadvezetés többször megerősítette, hogy nem kémeket képeznek ki, az önkéntesek az amerikai hadsereggel együtt fognak visszatérni szülőföldjükre. Vannak köztük arabok, kurdok, síiták és szunniták is. A legtöbben az USA-ban éltek, de más országokból is toboroztak önkénteseket a kiképzésre. Mindannyian Irakból származnak. Az [origo] magyarországi iraki ellenzéki forrásokból úgy értesült, hogy az itt élő irakiak közül senki sem jelentkezett a taszári kiképzésre.

Az első 50 iraki január 29-én érkezett a bázisra. Ők már Irakban vannak, Umm Kaszr közelében várakoznak. Amerikai közlés szerint csütörtökön kapnak először feladatot, az ENSZ segélyszállítmányának elosztásában kell majd segíteniük a dél-iraki városban.

Forrás: ==
A taszári bázis bejárata

A második csoportnak 26 tagja van, ők a következő hétfő éjjel indultak el Irak felé. David Barno vezérőrnagy, a kiképzés amerikai vezetője nagyon elégedett az eredményekkel. "A segélyelosztáson kívül tolmácsként és szervezőként is sok feladat vár a Taszáron felkészítetettekre" - fogalmazott.

"Ezek a mélyen elkötelezett, alaposan kiképzett önkéntesek megsokszorozzák majd a koalíciós erok civil kapcsolatokért felelos egységeinek hatékonyságát Délnyugat-Ázsiában" - mondta Barno tábornok. "Nincsenek kétségeim afelől, hogy jelenlétükkel életeket fognak megmenteni."

Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A taszári bázis továbbra is az amerikai hadsereg felügyelete alatt marad, de nincs most szó arról, hogy az iraki háborúval kapcsolatban bármilyen újabb feladatot ellátnának ott. A taszári bázis a Boszniában és Koszovóban szolgáló amerikai katonák északi támaszpontjául szolgál eredetileg.