Bush: napról napra közelebb Bagdad

Vágólapra másolva!
Bush amerikai elnök hétfőn Philadelphiában tartott beszédében azt mondta, hogy Amerika az iraki nép szabadságáért küzd. Szerinte a nyugatiak ellen harcoló irakiak csak azért állnak ellen, mert félnek Szaddám Huszein gyilkos rezsimjétől. Nagyon elégedetten szólt a háború eddigi eredményeiről.
Vágólapra másolva!

George W. Bush, az USA elnöke magyar idő szerint hétfőn este 10 órakor Philadelphiában, a Parti Őrség központjában mondott beszédet. Az elnök a háború erkölcsi indokairól beszélt, és a terrorizmus fenyegető réme elleni küzdelemről.

Forrás: REUTERS
Bush szabadságot ígért Iraknak

"Hisszük, hogy minden ember egyenlőnek született, és mindenkinek joga van a szabadsághoz. Az irakiaknak is." - kezdte beszédét az elnök, aki elsősorban a háború erkölcsi indítékairól beszélt. Az elnök szerint Amerika mindig is őrködött a szabadság és egyenlőség felett, és most is ezt teszi Irakban. Felhívta az amerikaiak figyelmét, hogy mindenki segíthet a világ jobbá tételéért, akár azzal is, ha csak a szomszédjára odafigyel egy kicsit.

Bush üzent az iraki népnek is: "Ételt, gyógyszert és jobb életet hozunk. Addig nem állunk meg, míg országotok szabad nem lesz!" Korábban sok szó esett arról, hogy az amerikaiak arra számítottak, hogy sok iraki szembefordul Szaddám Huszeinnel, mint 1991-ben, az Öböl-háború idején történt. Ellenzéki irakiak és más elemzők is úgy vélik, hogy a felkelés azért maradt el, mert 1991-ben az USA elnézte, hogy Szaddám Huszein kegyetlenül megtorolja a felkeléseket a háború után. Erre ugyan nem tért ki Bush, de többször elismételte, hogy most nem fog leállni a háború, amíg meg nem döntik Szaddám Huszein uralmát.

Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Bush szerint sok iraki csak azért harcol, mert Szaddám Huszein rettegésben tartja őket. "Sokaknak választaniuk kellett: harcolnak Szaddámért, vagy megölik őket" - mondta. Azt ígérte, hogy igazságszolgáltatás elé állítják majd a "kínzásokkal és félelemmel uralkodó rezsim embereit". A terroristákat felfegyverzők állnak szemben a civilizált világgal, érvelt a háború mellett. Többször megismételte, hogy az amerikai katonák ételt és szabadságot adnak az iraki népnek, hogy az szabadon gyarapodhassék.

A háború Bush szerint eddig nagyon nagy eredményeket hozott. "Katonáink briliánsan és bátran álltak helyt." Hatalmas eredményként értékelte, hogy 11 nap alatt Dél- és Nyugat-Irak nagy részét felszabadították az amerikaiak, szinte teljesen ellenőrzik Irak légterét, és északon hamarosan tovább erősödik az új frontvonal. "Napról napra közelebb kerülünk Bagdadhoz, és a győzelemhez!" Az elmúlt napokban, és különösen a hétfői amerikai lapokban sok bírálat érte Busht és a háborús döntést hozó politikusokat, hogy túlságosan gyors és könnyű háborúra számítottak. Bush beszédéből most az derült ki, hogy teljesen elégedett az eddigi eredményekkel, és a fokozatosság elvét méltatta, amikor a napról-napra történő előrenyomulást emelte beszéde középpontjába. A lassan megvívandó háború most már az elnöki politika részévé vált.

Külön szólt az elnök a terrorizmus veszélyéről. Emlékeztetett, Szaddám Huszein fegyverrel és pénzzel támogatta a terroristákat, és tömegpusztító fegyvereket halmozott fel. "Megszámlálhatatlan életet mentünk meg a jövőnek!" - mondta. Megköszönte a határőrség fokozott éberségét, és arról beszélt, hogy rendkívül szigorúak az ellenőrzések földön, vízen és levegőben, hogy minden terrorista akciót megakadályozhassanak. "Barátok és bevándorlók előtt Amerika nyitva áll, de terroristák és bűnözők soha nem lehetnek amerikai polgárok!" - foglalta össze az önvédelmi elkötelezettségét az Egyesült Államok elnöke.