Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Katonák a fronton: fürdés és váltóruha nélkül

Vágólapra másolva!
A szövetséges katonák egy hete nyomulnak Bagdad felé a sivatagban. Az életük állandóan veszélyben van, keveset alszanak, nincs váltóruhájuk és nem fürdenek. A vegyvédelmi ruhát éjjel sem vehetik le, tüzet nem gyújthatnak, a vizet be kell osztani. Útközben a teherautó platóján, üres tölténydobozba székelnek. 
Vágólapra másolva!

Metthew Green, a brit Reuters hírszolgálat tudósítója a szárazföldi hadműveletek kezdete óta együtt vonul az Első Tengerészgyalogos Expedíciós Hadtesttel. Ez a csoport vonul a szárazföldi csapatok élén. A katonák körülményei meglehetősen sanyarúak, mindenki nagyon ideges, sokszor egymást ijesztik meg a lövészárokban őrködő katonák.

Forrás: MTI
Rövid nyugalom a fronton

Az egység hatkerekes, kétszemélyes teherautókkal nyomul előre. Mindegyik autón irányítható rakéták, rengeteg lőszer, élelem, víz és üzemanyag van felhalmozva, szabad hely alig akad. A katonák vegyvédelmi ruhát viselnek. Mivel tömegpusztító fegyverekkel bármikor támadhat az ellenség, ezt az öltözéket a támadás kezdete óta még egyszer sem vették le. Éjszaka rajtuk marad a vegyvédelmi csizma is, és Green találkozott olyan katonával, aki gázmaszkban aludt. Azt mondta, hogy nem akarja, hogy álmában valami gázt eresszenek rá.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Térkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki háborúról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Az alvás egyébként sem könnyű a fronton. A folyamatos autózás néhány órás szüneteiben alszanak csak a katonák, de volt már olyan éjszaka, amikor egyáltalán nem lehetett pihenni. A rendszeres tűzharcok miatt állandóan robbanások rázzák meg a tájat, sokszor egész éjszaka tűzharc akadályozza az alvást. Néha hosszabb időre megállnak azonban, ilyenkor lövészárkot ásnak. A por hamar beborít mindent és mindenkit.

Fürdeni egyáltalán nem lehet a fronton. A többször átizzadt vegyvédelmi ruha éjszakára hidegnek számít, ilyenkor takarókra van szükségük a katonáknak. WC nincs a fronton. A katonák ásnak a sivatagban egy lyukat, és abba székelnek. Utazás közben, amikor nincs lehetőség megállni, akkor kilőtt töltények dobozait használják alkalmi küblinek a teherautó platójának hátsó felében.

Forrás: EPA
Gépesített hadoszlop

Az ételt MRE-nek hívják, a "Meals reday to eat" (azonnal fogyasztható ételek) rövidítéséből. Néhány féle tartósított, előre adagonként dobozolt ételről van szó. Melegíteni egy kémiai elven működő melegítővel lehet, mivel tüzet nem szabad gyújtani a fronton. A tűz nélküli, gázok keveredésével hőt termelő főző anyagával takarékoskodni kell, ezért legtöbbször csak langyosra melegítik az ételt. Forró italokat (kávét vagy teát) a fronton egyáltalán nem fogyasztanak. A katonák kedvence a "nyolcas"-nak nevezett MRE (a különböző csomagolt ételeknek a száma árulja el, hogy mit raktak bele). A nyolcasban hamburger van.

A tengerészgyalogosoknak a következő jelszavuk, amire első nap megtanították a velük vonuló Greent: "Légy profi, udvarias, és mindig tudd előre, hogyan fogod megölni aki szembe jön."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről