Lelőtt helikopter és Predator az al-Dzsazírán

Vágólapra másolva!
Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió csütörtökön képeket mutatott egy Irakban lelőtt amerikai helikopterről és egy pilóta nélküli felderítő repülőgépről. A gépek lelövéséről az iraki információs miniszter is beszámolt szerdán.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió csütörtökön felvételeket mutatott egy Irakban lelőtt Apache harci helikopterről és pilóta nélküli Predator felderítő repülőről. A helikopteren amerikai katonai jelzések voltak. A gép körül fegyveres irakiak voltak. Az al-Dzsazíra úgy tudja, hogy a helikoptert csütörtökön lőtték le, az Eufrátesz mentén, Bagdadtól 100-200 kilométerre délre. A legénység sorsáról nem közöltek semmit.

A katari hírtelevízió bemutatott egy pilóta nélküli amerikai felderítő repülőgépet is, amelyet az al-Dzsazíra állítása szerint szintén csütörtökön lőtt le az iraki légvédelem. Mohamed Szaed al-Sahaf iraki információs miniszter szerdai sajtótájékoztatón említést tett már arról, hogy az iraki csapatok lelőttek egy amerikai helikoptert és két Predatort.

Az iaraki televízió hétfőn már bemutatott egy állítólag parasztok által lelőtt Apache helikoptert, és kétfőnyi személyzetét. Amerika akkor elismerte a veszteséget, később azonban bejelentette, hogy a helikoptert megsemmisítették, hogy fegyverzete és harci berendezései ne jussanak iraki kézre. A két pilótát hivatalosan hadifogolyként tartják nyilván.