Heves harcok az utánpótlási útvonalért

Vágólapra másolva!
Heves csata tört ki asz-Szamavánál, 150 kilométerre délre Bagdadtól, a főváros körül harcoló szövetséges erők egyik fontos utánpótlási útvonala mentén. A harcok jelenleg is folynak, az utánpótlást szállító konvojok nem közlekedhetnek.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Forrás: EPA

Heves harcok törtek ki asz-Szamavánál, 150 kilométerre délre Bagdadtól, az Eufrátesz jobb partján. Az irakiak csütörtök reggel fél kilenc körül támadtak a város melletti országúton haladó utánpótlást szállító konvojra.

A szövetségesek tankokat és helikoptereklet is bevetettek, a csata jelenleg is zajlik. A BBC helyszínen tartózkodó tudósítója szerint még órákig is tarthatnak a harcok, az utánpótlási útvonal jelenleg használhatatlan. A jelentések szerint fekete füstfelhő borította be a települést.

Irak-oldal/irak/index.htmlTérkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Térkép a stratégiai pontokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A tudósító szerint az amerikai erők nem kívánják elfoglalni a várost, csupán az utat kívánják biztosítani. Asz-Szamava a mellett az út mellett fekszik, amelyen át a Bagdad ostromára készülő 3. gyalogoshadosztályhoz juttatják el a szövetségesek az utánpótlást.