Vágólapra másolva!
Az iraki hadsereg tanult az 1991-es Öböl-háborúból, ezért helyezi el legfontosabb csapatait sűrűn lakott területek közelében - írja csütörtöki számában a The New York Times. A lap szerint a szövetségeseknek a levegőből kell megsemmisíteniük az iraki elit egységeket, ha győzni akarnak.
Vágólapra másolva!
Irak-oldal/irak/index.htmlTérkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Térkép a stratégiai pontokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Friss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Az iraki tábornokok tanultak az 1991-es Öböl-háborúból, amikor a sivatagban elfoglalt állásaik védtelenek voltak a támadók pusztító légitámadásaival szemben - írja csütörtökön a háború első hetét elemezve a The New York Times. A mostani háború döntő csatáit a sűrűn lakott Eufrátesz-völgyben vívják a szemben álló felek. Ezen a vidéken az iraki Köztársasági Gárda polgári célpontok közelében helyezte el harckocsijait és tüzérségi egységeit, arra kényszerítve az amerikai repülőgépeket, hogy egyenként semmisítsék meg őket, írja a lap.

A szövetségesek azt remélik, hogy a levegőből támadva felőrölhetik a Köztársasági Gárda hadosztályainak erejét, még mielőtt megkezdődne a szárazföldi harc. Ha az iraki elit alakulat csapatai közül egyet vagy többet sikerülne gyorsan megsemmisíteni, akkor talán megnyílna az út Bagdad felé. Ha a küzdelem elhúzódik és nagyszámú polgári személyt érint, akkor szívósabbá válhat az irakiak ellenállása, ami meghosszabbítja a hadjáratot, és negatív visszhangra találhat a nemzetközi közvéleményben is. A lap úgy véli, sok függ attól, hogy e gyorsinváziós haderő képes lesz-e a gyors győzelemre.