Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A szövetségesek Bagdadra koncentrálnak

Vágólapra másolva!
Heves harcokat jelentettek a Bagdadtól 150 kilométerre lévő asz-Szamavából. Felkelésről és iraki ellenállásról számoltak be Bászrában. Továbbra is kemény harcok folynak Násziríja elfoglalásáért. Egymásnak ellentmondó jelentések érkeznek arról, hogy mely városok kerültek a szövetségesek ellenőrzése alá. Eközben az amerikai-brit csapatok mindent megtesznek a Bagdadba vezető utánpótlási útvonalak biztosításáért és a legfontosabb utánpótlási központok megszerzéséért.
Vágólapra másolva!
Térkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Térkép a stratégiai pontokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)Az [origo] Irak-oldala/irak/index.html

A szövetséges csapatok gyorsan haladnak Bagdad felé, erőiket a várostól 80 kilométerre vonják össze. A légierő Bagdad és az iraki elit csapatok, a Köztársasági Gárda állásai elleni légicsapásokkal készíti elő az iraki főváros megtámadását. A dél-iraki hátországban az amerikai-brit csapatok eközben arra fordítják a legtöbb energiát, hogy a legfontosabb utánpótlási útvonalakat biztonságossá tegyék.

Eddig csak olyan helyeken zajlottak jelentősebb összecsapások, amelyeknek Bagdad megtámadása szempontjából van kiemelt jelentőségük. Umm Kaszrt négy napon át ostromolták a szövetségesek, mire végre ellenőrzésük alá került a város. Ide várják a legnagyobb segély- és katonai szállítmányokat. Jelentős erőfeszítéseket tettek a szövetségesek Bászra megszerzéséért is. A város birtoklásával ugyanis ellenőrzésük alá kerülhetne egész Dél-Irak, így nem jelentene problémát Umm Kaszr és az oda érkező szállítmányok biztosítása sem. Bászrától északra a szövetségesek elsősorban a Bagdadba vezető utánpótlási útvonalak védelmét igyekszenek védeni. Egyre több katonai és élelmiszer-szállítmány indul ugyanis a Bagdad előtt állomásozó szövetséges csapotok felé Dél-Irakból.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

Csütörtökön heves harcok törtek ki asz-Szamavánál, 150 kilométerre délre Bagdadtól, az Eufrátesz jobb partján. Az irakiak csütörtök reggel fél kilenc körül támadtak a város melletti országúton haladó utánpótlást szállító amerikai konvojra. A szövetségesek tankokat és helikoptereket is bevetettek, a csata jelenleg is zajlik.

A BBC helyszíni tudósítója szerint az utánpótlási útvonal jelenleg használhatatlan, a harcok még órákig is tarthatnak. A jelentések szerint fekete füstfelhő borította be a települést. A tudósító szerint az amerikai erők nem akarják elfoglalni a várost, csupán az utat kívánják biztosítani. Asz-Szamava a Dél-Irakból Bagdadba vezető legfontosabb úton fekszik, amelyen az iraki főváros ostromára készülő 3. gyalogoshadosztályhoz a legkönnyebben eljuttathatják a szövetségesek az utánpótlást.

Hasonlóan fontos a szövetségeseknek a Bagdadtól 300 kilométerre délre fekvő Násziríja mellett húzódó útvonalak ellenőrzése is, amelyekért szintén kemény küzdelmek folynak. Bár a várost még nem foglalták el a szövetségesek, csapataik csak addig időztek a város határában, amíg nem került ellenőrzésük alá a város mellett húzódó bagdadi főút és az Eufrátesz-híd, amely a legfontosabb átkelő a térségben.

Násziríját még ostromolják a szövetségesek, de leginkább arra figyelnek, hogy az északra vezető úton ne támadják meg az utánpótlást szállító járműveket. Szerdán a város ostromára összevont erők egy amerikai utánpótláskonvojt ért támadást akadályoztak meg. A beszámolók szerint 80 teherautóra csaptak le az iraki erők. A város mellett állomásozó szövetséges páncélosok siettek a menetoszlop segítségre. A 80 teherautó élelmiszert, üzemanyagot és muníciót szállított Bagdad irányába.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről