Hetedik nap: Irak visszavág

Vágólapra másolva!
Megindult Bagdadból a félelmetes hírű iraki köztársasági gárda az amerikai erők irányába. Baszrából is kitört egy 120 páncélozott járműből álló iraki hadoszlop, azonban a szövetségesek szétszórták őket. Az iraki ellentámadásokat segítik a homokviharok, mivel így a szövetségesek nem tudják kihasználni légifölényüket. Egy bagdadi piacot bombatalálat ért: tizenöt halott sok sebesült.
Vágólapra másolva!

Eddig az iraki csapatok jobbára védekeztek, legfeljebb időnként gerillatámadásszerű rajtaütésekkel operáltak, miközben a szövetségesek egyre jobban közelítettek az iraki fővároshoz. Szerdán azonban - kihasználva a napok óta dúló homokvihar nyújtotta lehetőségeket - két nagyobb, meglepetésszerű támadással szolgáltak az irakiak.

Az egyik annyira meglepő volt, hogy még azután sem lett világos a kitörés célja, hogy már szétszórták a hadoszlopot. A Bászrából délnek induló 120 páncélost a légierő segítségével a brit haderő szórta szét egy háromórás csata után. Az irakiak a stratégiai fontosságú Umm Kaszr kikötő fele haladtak, amelyet néhány napja foglaltak el szövetségesek.

Térkép/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620Irak-oldal/irak/index.htmlFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Több gondot okozhat a szövetségeseknek a köztársasági gárda támadása. Szaddám legjobb alakulatainak egyike 1000 katonai járművel megindultak Bagdadból dél fele Nedzsef irányába az amerikai haderő felé. Ez még az amerikaik szerint is komoly fenyegetést jelenthet. Az iraki csapatok a homokvihar leple alatt vonulnak: az amerikaik például a rossz időjárás miatt már két napja nem tudják használni a harci helikoptereiket, ezáltal jelentősen csökken a szárazföldi csapataik védelmi képessége.

A szövetséges tisztek arra számítanak, hogy az iraki erők megpróbálják visszafoglalni az Eufrátesz-folyón levő kulcsfontosságú hidat, amelyet az amerikai csapatok heves harcok árán foglaltak el a héten. A háború során az eddigi legvéresebb ütközet Nedzsef városánál volt: az amerikaiak szerint sok száz, akár ezer iraki katona esett el, miközben ők egyetlen embert sem vesztettek el.

Mindeközben Násziríja dél-iraki városból északra vezető úton támadás ért egy amerikai utánpótláskonvojt. A beszámolók szerint nyolcvan teherautóra csaptak le az iraki erők, és a félórás ütközetben mindkét oldalon keletkeztek veszteségek, de ezek mértéke nem ismeretes.