Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Vegyifegyver-támadástól tartanak a britek

Vágólapra másolva!
A brit kormányfő szerint elegendő az iraki rezsim elleni háborúhoz felvonultatott brit erő. Blair szerint az iraki kormány ellenőrzése fokozatosan gyengül az ország felett, ugyanakkor egyelőre felelőtlenség volna felkelésre biztatni a lakosságot. A brit védelmi miniszter értesülései szerint a Dél-Irakban lévő iraki hadosztályoknak vegyi és biológiai fegyverek elleni védelmi felszereléseket osztottak ki. Blair szerint a szövetségesek elszántsága üzenet Phenjannak is.
Vágólapra másolva!

Tony Blair miniszterelnök a londoni alsóházban, a konzervatív ellenzék vezérének kérdésére, hogy London nem tervezi-e erősítés kivezénylését - azt mondta: a hadsereg arról tájékoztatja a kormányt, hogy megfelelő a hadszíntéren lévő brit fegyveres erő létszáma. Hozzátette: tudomása szerint az amerikai elnök is ilyen értelmű tájékoztatást kapott a hadszíntéri amerikai erők létszámáról.

Az Irakban harcoló szövetséges hadseregek mérete a felvonulás kezdete óta folyamatos vita tárgya Londonban. Legutóbb a szerdai The Independentnek nyilatkozó több külföldi és hazai katonai szakértő - köztük Wesley Clark volt NATO-főparancsnok és Patrick Cordingley vezérőrnagy, a jelenlegi brit kontingens fő erejét adó 7. páncélos dandár, a Sivatagi Patkányok volt parancsnoka - mondta azt, hogy túl kicsi a második Öböl-háborúban bevetett szövetséges haderő.

Tony Blair az azonnali kérdések szerdai parlamenti órájában korlátozottnak nevezte a bászrai felkelést, amelyről előző este óta érkeznek hírek, de azt mondta: Irakban rengetegen várnak az alkalomra, hogy szembeszálljanak a rendszerrel. - Ha biztosnak látják, hogy a rezsim összeomlóban van, nem kétséges, hogy kezükbe veszik a kezdeményezést, bár lehet, hogy ez még kissé odébb van - fogalmazott.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérképhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Hozzátette: a helyzetet közelről ismerő hadszíntéri parancsnokok feladata eldönteni, hogy milyen katonai segítséget tudnak nyújtani ehhez, mert a múlt tapasztalatai alapján nem lehet felelőtlenül felkelésre biztatni a lakosságot. Blair szerint az iraki kormány ellenőrzése fokozatosan gyengül az ország felett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről