Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az irakiak szerint lelőttek egy gépet és övék Umm-Kaszr

Vágólapra másolva!
Újabb sajtótájékoztatót tartott az iraki tájékoztatási miniszter, aki az amerikai állításokkal sok esetben ellentmondó információkat közölt. Szerinte a szövetségesek nem foglalták el Umm-Kaszr kikötővárost, viszont elvesztettek egy vadászgépet.
Vágólapra másolva!
Irak-oldalhttp://origo.hu/irakFriss hírek SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

A szövetséges páncélozott járművek romba döntöttek több mint kétszáz házat, miközben átvonultak Násziríja közép-iraki városon, és több mint 500 polgári lakos sebesülését okozták. Az iraki erők lelőttek egy szövetséges repülőgépet Nedzsef dél-iraki várostól délre, és Umm-Kaszr kikötőváros nem került az amerikai-brit erők ellenőrzése alá.

Ezt Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter állította szerdai bagdadi sajtóértekezletén. Azzal vádolta a szövetséges erőket, hogy "hisztérikusan" vetik be a repeszbombákat, és hogy ilyen bombákkal Dijála észak-iraki tartományban megöltek kilenc embert, megsebesítettek 19-et, a közép-iraki Bábil tartományban pedig négy ember halálát és 18 sebesülését okozták.

Amerikai tengerészgyalogosok az iraki erők heves ellenállásába ütköztek kedden, miközben átjutottak a násziríjai Eufrátesz-hídon - emlékeztetett a Reuters. A hírügynökség velük utazó tudósítója jelentette, hogy legalább két polgári személy holttestét látta a harcok nyomán.

A miniszter kijelentette még, hogy a szövetségesek előrenyomulása kedden átmenetileg elakadt, nem mozdulnak észak felé, és az irakiak kedd éjjel és szerdán támadást intéztek ellenük. Asz-Szahaf szerint a szövetséges gépet a Fidáíjin Szaddám milícia lőtte le Nedzseftől délre, és a szövetségesek Umm-Kaszrban csak egy kikötői rakpartot tartanak az ellenőrzésük alatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről