USA Today: Szaddámot egy bunkerben ápolják

Vágólapra másolva!
Az USA Today című amerikai lap azt állítja, hogy az iraki háború első bomba- és rakétatámadásai idején Szaddám Huszein iraki elnök megsérült. Az amerikai lap hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írja: Szaddámot feltételezhetőleg egy bagdadi bunkerban katonai orvosok ápolják. A Washington Post titkosszolgálati forrásokra hivatkozva viszont azt írja, hogy az elnök és két fia továbbra is a Bagdad déli részén lévő elnöki komplexumban tartózkodik.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldala/irak/index.htmlFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Újabb amerikai újság állt elő azzal az információval, hogy az iraki elnök megsérült. Ezzel a hírrel már több lap is előállt, eddig azonban a hivatalos amerikai források egyszer sem erősítették meg - igaz, nem is tagadták -, hogy Szaddám megsérült vagy meghalt volna.

Az USA Today amerikai hírszerzési és katonai forrásokra hivatkozva állítja, hogy az iraki elnök megsérült már a háború első napján. "Tudjuk, hogy eltaláltuk, tudjuk, hogy megsebesült" - mondta az újságnak egy névtelenséget kérő hírszerző tiszt. Az illető annak a csoportnak tagja, amelyet az iraki elnök felkutatásával bíztak meg. Az újság olyan forrásokat is idéz, amelyek szerint a Delta Erő kommandósai Bagdadban "megcsapolták" Szaddám föld alatti telefonvezetékeit, és a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA együttműködésre bírt egy iraki tisztségviselőt, aki tudja, hogy hol alszik Szadddám Huszein.

Dan Hetlage tengerészhadnagy a Pentagonban nem volt hajlandó megjegyzést fűzni e hírekhez, de közölte: Donald Rumsfeld védelmi miniszter a Szaddám Huszein épületegyüttesére mért első csapást sikeresnek minősítette. "Szaddám azonban nem az egyetlen célpont, mi az egész rendszert el akarjuk távolítani" - jelentette ki Hetlage.

A Washington Postnak nyilatkozó titkosszolgálati forrás azt mondta: meggyőződésük, hogy Szaddám Huszein iraki elnök él. Huszein hétfői tévébeszédének felvételén ugyanis "annyira hasonlított szokásos önmagára, hogy az amerikai hírszerző ügynökség, a CIA úgy döntött: nincs szükség hangjának elemzésére ahhoz, hogy megállapítsák személyazonosságát." A Washington Post által idézett amerikai illetékes elmondta, hogy az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy az elnök és két fia továbbra is a Bagdad déli részén lévő elnöki komplexumban tartózkodik. Nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a hétfői beszédet korábban vették fel, de ha így lenne, mindenképpen a csütörtöki, Bagdad elleni támadás után készült a felvétel. A CIA arra is felfigyelt, hogy Szaddám Huszein rendkívüli elővigyázatossági intézkedéseket tett. Hétfői beszédét például egy fehér lepedő előtt mondta el. Így a helyszínt az se tudja azonosítani, aki ismeri az elnök rejtekhelyeit vagy a tévéstúdiókat.